Серед затриманих є добровольці і учасники АТО / фото Zaxid.net

Протягом 2016-2019 років у Польщі затримали 19 громадян України шляхом внесення даних про них в систему Інтерпол для подальшої екстрадиції в Російську Федерацію.

Про це повідомляє Громадське радіо з посиланням на інформацію Міністерства закордонних справ України.

Читайте такожЗеленський емоційно прокоментував обмін: "Це було непросте політичне рішення"

Відео дня

Зараз у Польщі сім українців арештовані у зв'язку з запитами щодо їх екстрадиції в Російську Федерацію. Ще трьом українцям, які також розшукуються російською стороною, суд обрав запобіжний захід у вигляді заборони залишати територію Польщі.

В українському МЗС додали, що видача російській стороні чотирьох громадян України була неможливою. З якої причини, у відомстві не пояснили. Також там не пояснили, де перебувають ще п'ятеро затриманих.

Як розповіли в МЗС, підставою для підготовки запитів про екстрадицію, в основному, була підозра затриманих громадян у причетності до скоєння правопорушень - торгівлі зброєю, контрабанди наркотичних засобів, розбійних нападах.

Серед затриманих є добровольці і учасники АТО.

Як повідомляв УНІАН, 9 листопада в Польщі за запитом Росії затримали одного з лідерів «УНА-УНСО», ветерана війни на Донбасі, співробітника Секретаріату уповноваженого ВР з прав людини Ігоря Мазура (позивний «Тополя»). У Польщі він їхав на запрошення віце-спікера польського сейму Беати Мазурек.

У Росії звинувачують Мазура в тому, що він нібито в 1994-2000 роках брав участь у бойових діях на території Чечні. У цій справі фігурують також український екс-прем'єр-міністр Арсеній Яценюк і колишні українські в'язні Кремля Микола Карпюк та Станіслав Клих, звільнені в рамках обміну між Україною та Росією 7 вересня. Сам Мазур російські звинувачення відкидає.

Увечері 13 листопада Ігор Мазур повернувся в Україну.