Candice Imbert

Голова постійної делегації Верховної Ради у ПАРЄ Єлизавета Ясько заявила, що крім питання антиросійських санкцій нові делегати порушуватимуть у Генасамблеї Ради Європи питання активізму, гендерної рівності й екології.

Про це Ясько розповіла в інтерв’ю Новому времени.

За її словами, на січневій сесії українська делегація готується виступити з позитивною проактивною позицією, а також оскаржуватиме повноваження Росії й порушуватиме проблему з дискримінацією, екологією у Європі та Україні, питання гендерної політики та діджиталізацію.

Відео дня

Читайте такожВерховна Рада схвалила повернення України в ПАРЄ

«Ми хочемо порушувати не тільки теми, пов’язані з антиросійськими настроями. Зрозуміло, що ми це будемо робити. Це наша національна позиція», – сказала вона, заявивши про необхідність говорити про те ж, про що говорять європейці: «Нам важливо вписатися у картину інтересів і займатися не тільки внутрішніми українськими питаннями».

На запитання, чи є таке рішення правильним, оскільки ПАРЄ є одним з головних майданчиків, де Україна може показувати світу дії Москви, Ясько відповіла стверджувально.

«Звісно, правильно. Якщо ми хочемо задавати світові тренди, ми повинні рахуватися з тим, що відбувається у світі, й мати свою думку щодо актуальних питань», – додала вона.

Як повідомляв УНІАН, у квітні 2014 року ПАРЄ позбавила права голосу російську делегацію і виключила її представників з усіх керівних органів асамблеї через анексію Криму. У зв’язку з цим Росія не платила внески до Ради Європи з червня 2017 року. Такі дії Росії чимало членів ПАРЄ і політики назвали шантажем.

25 червня 2019 року ПАРЄ прийняла резолюцію, якою скасувала чинний механізм запровадження санкцій проти делегацій. 26 червня в асамблеї підтримали резолюцію про затвердження повноважень делегації РФ без запровадження будь-яких санкцій.

На знак протесту проти такого рішення делегації Естонії, Грузії, Латвії, Литви, Польщі, Словаччини та України в ПАРЄ достроково залишили літню сесію.

13 січня 2020 року голова постійної делегації Верховної Ради у ПАРЄ Єлизавета Ясько заявила, що українська делегація має нову стратегію та конструктивну програму дій на зимову сесію ПАРЄ, що відбудеться наприкінці січня.