Ілюстрація / REUTERS

Росія хоче використовувати приклад Придністров'я, щоб організувати федералізацію України, застосовуючи силові методи.

Про це сайту "Сьогодні" сказав Надзвичайний і повноважний посол, завідувач Центром міжнародних досліджень Дипломатичної академії України Андрій Веселовський.

Читайте також"Його ім’я пов’язане з "ПМР": політолог оцінив призначення Козака новим куратором "ЛДНР"

Відео дня

"На Донбасі Росія послідовно і цілеспрямовано впродовж багатьох років ідеологічно, медійно, шляхом призначення своїх людей, економічними методами насаджувала засади для того, щоб у слушний момент створити нове "Придністров'я". Росія базувалася на тому факті, що їй вдалося зробити в Абхазії, Південній Осетії, в Придністров'ї і підклеює свої засади під наш Донбас і Крим. І вона це зробила, тому що ми не приділяли цьому належної уваги", – сказав Веселовський.

За його словами, в Придністров'ї конфлікт виник через сварку місцевих еліт, які трохи по-різному бачили необхідність державного будівництва на той момент, а також проблему отримання коштів від результатів цього державного будівництва.

"Росія в нього втрутилася пізніше. Для цього був використаний фактор 14-ї армії (колишньої радянської 14-ї армії – Авт.), яка там дислокувалася. Але Росія не створювала цей конфлікт. Інша справа, що сьогодні Росія хоче використовувати приклад Придністров'я для того, щоб створити федералізацію України", – вважає посол.

Для цього, за словами Андрія Веселовського, Росія саме і застосовує силові методи.

"Кожен поранений або загиблий воїн – це травма для всієї України. Росія на цій струні грає і буде продовжувати вбивати, поки ми не здамося і не скажемо, що готові на що завгодно, щоб це припинити. Розуміючи цей підхід Росії, ми повинні зрозуміти, що нам потрібно зробити, щоб не потрапити на цей гачок. Але, знову ж таки, глибина придністровського конфлікту зовсім інша, і Україна повинна більш предметно цим зайнятися, щоб ці паралелі з голів кремлівських мрійників вибити", – резюмував Андрій Веселовський.