Комітет зібрався на спеціальне засідання / Фото: Facebook Олександр Ткаченко

Народні депутати майже від усіх фракцій застерігають Службу безпеки України від тиску на засоби масової інформації.

Про це повідомив народний депутат Олександр Ткаченко за підсумками спеціального засідання парламентського комітету з питань свободи слова, яке було присвячено обшукам в офісі Групи 1+1 медіа.

За словами нардепа, представники Служби безпеки та телеканалу висловили своє бачення проблеми, яке виявилося діаметрально протилежним. 

Відео дня

"Представники СБУ наполягали, що мали право проводити обшуки громадян України, журналісти та депутати наполягали, що мова йде про роботу журналістів із суспільно значущою інформацією - і такі дії правоохоронців можуть бути розтлумачені, як наступ на свободу слова", - написав Олександр Ткаченко.

За його словами, комітет вирішив, крім іншого, розробити поправки до законодавства, які б унеможливили втручання правоохоронних органів в роботу журналістів та гарантували їм право не видавати джерела інформації.

"Також зібрано 150 підписів депутатів Ради практично від усіх фракцій та груп із застереженням СБУ щодо можливого тиску на мас-медіа", - додав депутат.

"Ми, депутати Верховної Ради України 9-го скликання розділяємо та захищаємо цінності свободи слова та демократії. Ми висловлюємо глибоке занепокоєння вчорашніми діями працівників СБУ щодо журналістів "1+1 медіа" - обшуками робочих місць та квартир. 

Читайте такожОбшуки на «1+1»: Ткаченко планує скликати позачергове засідання комітету Ради

Очевидно, що метою розслідування правоохоронних органів не може бути ні перешкоджання журналістській діяльності журналістів, ані тиск з метою дізнання джерел їхньої інформації. 

Вимагаємо від СБУ унеможливити прояви тиску на ЗМІ", - йдеться у тексті звернення, підписаному 150 народними депутатами.

Як повідомляв УНІАН, 5 лютого керівник Департаменту журналістських розслідувань групи "1+1 Медіа" Максим Шиленко заявив, що співробітники СБУ проводять обшуки в офісі, де працюють журналісти проектів "Гроші" і "Секретні матеріали". Обшуки здійснювалися на робочому місці журналіста Євгена Куксіна, а також у його квартирі.

Також правоохоронці провели обшук у квартирі журналіста Дениса Данька. За результатами обшуків в офісі слідчі СБУ вилучили два системні блоки комп’ютерів.

6 лютого група "1+1 Медіа" закликала президента Володимира Зеленського, голову ВР Дмитра Разумкова, голову Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександра Ткаченка, голову Комітету ВР з питань свободи слова Нестора Шуфрича, першого заступника голови Нацради з питань телерадіомовлення Ольгу Герасим’юк, голову СБУ Івана Баканова і генпрокурора Руслана Рябошапку не допустити спроб політичного тиску і переслідування незалежних медіа.

Президент України Володимир Зеленський, коментуючи обшуки в офісі групи "1+1 Медіа", заявив, що йому "дуже жаль", що у журналістів відбулися обшуки, проте він наголосив, що не може втручатись у проведення слідства.