Обшуки в офісі "1+1 Медіа" минулого тижня провела СБУ / фото: УНІАН

Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики уповноважив ознайомитися з матеріалами Служби безпеки України щодо обшуків в офісі Групи «1+1 медіа».

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення ухвалене на засіданні комітету.

Читайте такожОбшуки СБУ на каналі "1+1": журналісти розповіли, звідки дістали скандальні записи з кабінету Гончарука (відео)

Відео дня

Так, йдеться про членів комітету Микиту Потураєва («Слуга народу»), Володимира В'ятровича («Європейська солідарність») і Рената Кузьміна («Опозиційна платформа - За життя»).

Рішенням передбачено, що СБУ має надати їм можливість ознайомитися з матеріалами слідства.

Також Комітет ухвалив рішення про «недопущення порушення прав журналістів при виконанні ними своїх обов'язків, гарантованих статтею 34 Конституції України, статтею 25 закону «Про інформацію» та статтею 10 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод».

Рішенням комітету також передбачається у законопроекті про медіа передбачити «чіткі правові підстави та порядок доступу правоохоронних органів до джерел інформації або інформації, яка дозволяє встановити джерело інформації (таємниця журналістських джерел)».

Крім того, рішенням комітету передбачається в рамках законопроекту про медіа «врахувати в законодавстві такі повноваження Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, які б захищали засоби масової інформації, а не посилювали каральні інструменти».

Як повідомляв УНІАН, 5 лютого керівник Департаменту журналістських розслідувань групи "1+1 Медіа" Максим Шиленко заявив, що співробітники СБУ проводять обшуки в офісі, де працюють журналісти проектів "Гроші" і "Секретні матеріали".

Обшуки здійснювалися на робочому місці журналіста Євгена Куксіна, а також у його квартирі.

Читайте такожКомітет ВР зі свободи слова звернеться до Баканова через обшуки в офісі "1+1 Медіа"

Також правоохоронці провели обшук у квартирі журналіста Дениса Данька.

За результатами обшуків в офісі слідчі СБУ вилучили два системні блоки комп’ютерів.

Голова Служби безпеки України Іван Баканов запевнив, що "про жоден тиск на журналістів телеканалу "1+1" або утиски свободи слова в Україні у даній ситуації мова не йде. І йти не може у принципі. Ми говоримо про неупереджене та всебічне розслідування кримінальної справи щодо незаконного прослуховування голови уряду. І слідчі дії проходили не лише по вулиці Куренівській, 18, але й за іншими адресами осіб, що перевіряються". За словами голови СБУ, відповідні слідчі дії у цій справі проводились щодо міністрів, представників державної влади та УДО. Окремі урядовці за згодою пройшли перевірку на детекторі брехні.

6 лютого група "1+1 Медіа" закликала президента Володимира Зеленського, голову ВР Дмитра Разумкова, голову Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександра Ткаченка, голову Комітету ВР з питань свободи слова Нестора Шуфрича, першого заступника голови Нацради з питань телерадіомовлення Ольгу Герасим’юк, голову СБУ Івана Баканова і генпрокурора Руслана Рябошапку не допустити спроб політичного тиску і переслідування незалежних медіа.

Президент України Володимир Зеленський, коментуючи обшуки в офісі групи "1+1 Медіа", заявив, що йому "дуже жаль", що у журналістів відбулися обшуки, проте він наголосив, що не може втручатись у проведення слідства.