ДБР прокоментувало справу проти Чорновол / Фото УНІАН

У Державному бюро розслідувань прокоментували справу проти народного депутата VIII скликання Тетяни Чорновол, наголосивши на тому, що відомство поза політикою.

Про це йдеться в заяві на сайті ДБР.

Читайте такожУ ДБР відреагували на різку заяву Авакова щодо справи Чорновол

Відео дня

У відомстві зазначають, що відповідно до матеріалів кримінальних проваджень та встановленої хронології подій, розстріли на Майдані та прилеглих вулицях у м. Києві 18 лютого 2014 року розпочалися після підпалу офісу "Партії регіонів".

Рішення про виділення кримінального провадження щодо Чорновол прийнято 25 березня 2020 року прокурором Департаменту процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку із масовими протестами у 2013-2014 роках.

"Чорновол Т. не підозрюється (обвинувачується) у організації чи участі у масових протестах. Інформація, озвучена Чорновол Т. про те, що їй інкримінується вчинення злочинів, передбачених ст. 170, 294, 146, 122, 121, 125, 126 КК України, є недостовірною", - наголошується у повідомленні.

Затримання Чорновол, додали у ДБР, за відсутності відповідного дозволу слідчого судді неможливе. Про такий дозвіл на затримання сторона обвинувачення не зверталася.

Також у ДБР зазначили, що навіть якщо екс-нардепу буде обиратися запобіжний захід, це не обов’язково буде тримання під вартою. Цей найжорсткіший захід застосовується лише тоді, коли слідство може довести, що підозрюваний може переховуватися.

Як повідомляв УНІАН, слідчі ДБР повідомили Тетяні Чорновол про підозру в умисному вбивстві, вчиненому за попередньою змовою групою осіб способом, небезпечним для життя багатьох осіб (п.п. 5, 12, ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України).

За словами Чорновол, за участь у протестах на Майдані їй інкримінують 8 статей ККУ: ст. 115 за умисне вбивство з кількома обтяжуючими обставинами - вища міра покарання (пожиттєво); ст. 170 за перешкоджання діяльності Партії регіонів - 3 роки; ст. 294 за організацію масових заворушень, що призвело до загибелі людей - 15 років; ст. 146 за позбавлення волі або викрадення людини - 5 років; ст. 122 за умисне тілесне ушкодження середньої тяжкості - 5 років; ст. 121 за умисне тяжке тілесне ушкодження з обтяжуючими обставинами - 10 років; ст. 125 за умисне легке тілесне ушкодження; ст. 126 за побої та мордування з обтяжуючими обставинами - 5 років.

13 квітня народний депутат VIII скликання Тетяна Чорновол заявила, що завтра після допиту в Державному бюро розслідувань її повезуть до суду.