Путин / Artem Sizov

Про це він сказав в інтерв'ю німецькому виданню Bild, опублікованому на сайті Кремля.

"Ми не воювали, не окупували нікого, ніде не стріляли. Жодна людина не загинула в результаті подій у Криму. Жодна! Ми використовували Збройні сили лише для того, щоб стримати двадцять з гаком тисяч військовослужбовців України, що перебували там, від втручання у вільне волевиявлення людей, які там проживають. Люди прийшли на референдум і проголосували. Вони захотіли бути в складі Росії", - сказав він.

Читайте такожПутін зізнався, що кордони для нього не важливі, якщо "руським людям погрожують"

Відео дня

Нагадаємо, що при захопленні окупантами без розпізнавальних знаків, визнаних згодом Путіним російською армією, 13 фотограмметричного центру в Сімферополі 18 березня 2014 року був убитий пострілом у серце український прапорщик Сергій Кокурін. Тоді ж був поранений в шию і руку капітан української армії на прізвище Федун. Крім того, відомо про випадок вбивства 7 квітня 2014 року в селищі Новофедорівка російським молодшим сержантом Зайцевим беззбройного майора української військової частини Станіслава Карачевського.

На переконання лідера РФ, у випадку з Кримом міжнародне право не було порушене.

"У відповідності з Статутом Організації Об'єднаних Націй, кожен народ має право на самовизначення. У випадку з Косовом Міжнародний суд ООН визначив, що при вирішенні питання про суверенітет думку центральної влади можна не враховувати... Косово заявило про свою незалежність, і весь світ прийняв це, по суті, знаєте, яким способом? Рішенням парламенту. Вони навіть не проводили референдум", - заявив Путін.

Читайте такожУкраїна нагадала про Косово сербським політикам, які відвідали окупований Крим

Зазначимо, що подія, яка вважається референдумом про незалежність, в Косові насправді була проведена в вересні 1991 року, однак спосіб і якість проведення опитування, а також заявлені результати (при його бойкоті противниками незалежності) є не менш спірними, ніж у випадку аналогічної події в Криму. У той же час створені після закінчення збройного конфлікту в 1999 році тимчасові інститути самоврядування Косова під фактичним протекторатом ООН, що трансформувалися в Республіку Косово після оголошення незалежності в 2008 році, референдум з цього питання вже не проводили.

"Що відбулося в Криму? По-перше, кримський парламент був обраний в 2010 році, і тоді Крим входив до складу України. Це надзвичайно важлива річ, про яку я зараз кажу. Зібралися депутати, які були обрані, ще коли Крим був у складі України, проголосували за незалежність і призначили референдум. А громадяни на референдумі проголосували за возз'єднання з Росією", - сказав Путін.

Зазначимо, що досі не опубліковано жодного доказу наявності кворуму у Верховній Раді Криму в день після її захоплення російським спецназом 27 лютого 2014 року, і відповідно жодного доказу "голосування" депутатів Верховної Ради Криму нібито за відставку уряду Анатолія Могильова, призначення прем'єром Сергія Аксьонова та призначення на 25 травня загальнокримського референдуму про розширення автономії (згодом дата і принципова суть цього запланованого заходу неодноразово змінювалася). Подальша доля прем'єра Криму Могильова досі залишається невідомою широкому загалу. При цьому в Україні законодавством досі не передбачено проведення місцевих референдумів.

Читайте такожМоскаль розповів, як Могильов допомагав анексувати Крим

"Тепер я хочу Вас запитати: якщо косовари в Косові мають право на самовизначення, чому жителі Криму не мають такого ж права? Якщо ми хочемо, щоб відносини між Росією і нашими друзями - сусідами в Європі і у всьому світі - будувалися в позитивному, конструктивному ключі, потрібно як мінімум дотримуватися завжди однієї обставини, однієї умови - потрібно поважати один одного, поважати інтереси один одного і дотримуватися однакових правил, а не змінювати їх кожного разу, як вигідно кому б то не було", - заявив він.