Кабінет міністрів виступає із законодавчою ініціативою щодо встановлення пенсійного віку на рівні 55 років для призначення всіх видів пенсій військовослужбовцям.

Про це йдеться у проекті Закону України “Про внесення змін і доповнень до деяких законів України (щодо соціального захисту військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, в тому числі в частині пенсійного, матеріального забезпечення та надання пільг з оплати житлово-комунальних послуг)”, який учора був зареєстрований у Верховній Раді (№3519).

Як йдеться у пояснювальній записці, законопроект розроблено з метою запровадження обґрунтованих підходів щодо соціального захисту військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, в тому числі в частині пенсійного, матеріального забезпечення та надання пільг з оплати житлово-комунальних послуг.

Відео дня

Зокрема, серед запропонованих урядом законодавчих нововведень передбачено встановлення пенсійного віку на рівні 55 років для призначення всіх видів пенсій військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, а також обмеження максимального розміру на рівні 50 тис. грн. для виплати військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу одноразової грошової допомоги при звільненні зі служби.

Автори законопроекту наголошують, що його запровадження дасть змогу скоротити у 2009 році витрати з державного бюджету в сумі близько 700-750 млн. грн.

Слід зауважити, що сьогодні, відповідно до законів України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”, “Про державні гарантії соціального захисту військовослужбовців, які звільняються із служби у зв`язку з реформуванням Збройних Сил України, та членів їхніх сімей” військовослужбовці мають право на отримання пенсії у розмірі близько 50% від грошового забезпечення після 20 років служби незалежно від віку звільнення у запас або відставку. При цьому середній вік військового пенсіонера може становити 35-40 років.

У комітеті з питань національної безпеки і оборони Верховної Ради розгляд зазначеного проекту закону заплановано на завтра, 24 грудня.

Водночас, як сказало кореспонденту УНІАН джерело у комітеті, народні депутати навряд чи підтримають цей законопроект, особливо у частині, що стосується призначення пенсій військовослужбовцям з 55 років.

“Цей законопроект вже викликав значний негативний резонанс серед офіцерів Збройних сил. Заощаджувати таким способом на захисниках Вітчизни, навіть в умовах фінансово-економічної кризи, є неприпустимим”, - наголосило джерело.