Народний депутат України Олександр ФЕЛЬДМАН (БЮТ) скептично оцінює перспективу запровадження системи партійних відкритих списків на виборах до Верховної Ради України.

Як повідомили кореспонденту УНІАН у прес-службі О.ФЕЛЬДМАНА, депутат-БЮТівець вважає, що багато політиків і простих громадян при поверхневій оцінці цієї ініціативи “зачаровані словом «відкриті списки» і не оцінюють численних нюансів”.

«Нюанс перший: як депутат, прив`язаний до конкретної території, виконуватиме свої зобов`язання, якщо він не є бізнесменом, не є членом команди губернатора, мерів, голів райадміністрацій? Звідки він візьме кошти, наприклад, на газифікацію сіл або будівництво доріг? Нюанс другий: як депутат відстоюватиме конкретні інтереси свого місцевого виборця, якщо Регламент ВР до цього не пристосований. Наприклад, сьогодні регіональне депутатське об`єднання «За Харківщину!» з правової точки зору є «клубом за інтересами» і має менше прав і повноважень, ніж група з міжпарламентських зв`язків «Україна-Зімбабве». Нюанс третій: конкретна конфігурація системи відкритих списків. На практиці варіантів такої системи може бути нескінченна кількість - від практично мажоритарної системи до майже повністю партійної», - зазначає О.ФЕЛЬДМАН.

Відео дня

На його думку, реально до запровадження системи відкритих списків з акцентом на пряму відповідальність депутатів перед людьми український політикум ще не готовий.

«Принципи побудови роботи у КПУ не розраховані на «заземлення» депутатів. У Блоці Литвина, окрім лідера, за системою відкритих списків зможе обиратися хіба що декілька осіб. «Наша Україна» і «Єдиний Центр» мають сильних кандидатів тільки в Західній Україні. Партія регіонів за системою відкритих списків теж не набере більше голосів, ніж має сьогодні. Що стосується БЮТ, то з нинішніх харківських депутатів за відкритими списками зможуть переобратися лише одиниці», - сказав О.ФЕЛЬДМАН.

Щоб система відкритих списків почала нормально працювати в Україні, необхідно, за словами народного депутата, додатково розробляти зміни до Регламенту ВР і відкривати можливості для роботи депутатських регіональних об`єднань, які мають бути чимось середнім між комітетом і депутатською групою.

Крім того, необхідно створювати чіткі механізми взаємодії депутатів ВР з обласними, міськими, районними та селищними радами, закладати спеціальні статті в державному бюджеті, переглядати режим роботи парламенту з урахуванням того, що велику частину часу депутати повинні будуть проводити в регіонах і таке інше.

О.ФЕЛЬДМАН також вважає, що, швидше за все, в нинішніх умовах буде вибраний чисто демонстративний варіант системи відкритих списків, при якому загальний результат партій вважатиметься не відразу в цілому, а на основі суми відсотків у регіонах, тобто зміниться лише принцип підрахунку голосів.