Журналістська ініціатива Громадський рух «Стоп цензурі!» закликає працівників ЗМІ скористатися обіцянкою Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА змусити голову СБУ Валерія ХОРОШКОВСЬКОГО та інших посадовців відповідати на запити журналістів і розпочинає збирати запити медійників до державних установ, які залишилися без відповіді.

Як повідомили УНІАН у прес-центрі Громадського руху «Стоп цензурі!», факти ігнорування журналістських запитів приймаються на e-mail руху: censor.stop@gmail.com.

У прес-центрі нагадують, що вчора у Великих Сорочинцях В.ЯНУКОВИЧ вкотре сказав журналістам, що він проти цензури, а всі ж розмови про згортання свободи слова в Україні вважає безпідставними. Водночас Президент заявив, що чекає від журналістів факти ігнорування їхніх запитів Службою безпеки України.

Відео дня

У русі «Стоп цензурі!» зазначають, що без відповіді, зокрема, залишився запит на ім’я голови СБУ В.ХОРОШКОВСЬКОГО від редакції програми «Вікна-Новини» із запитанням, хто фінансував святкування Дня СБУ у Палаці «Україна» за участю зірок російської естради (автор – Сергій АНДРУШКО).

Як повідомлялося, учора, 18 серпня, В.ЯНУКОВИЧ під час відвідування Національного Сорочинського ярмарку заявив журналістам, що очікує від представників ЗМІ конкретної інформації щодо осіб, які їм «заважають писати правду» і перешкоджають виконанню професійних обов’язків.

«Назвіть мені прізвища, назвіть мені компанію, власника. Поки що я конкретної відповіді не отримав», - сказав В.ЯНУКОВИЧ.

Однак одразу ж Президент почув прізвище. Журналістка телеканалу СТБ Наталія СОКОЛЕНКО назвала прізвище голови СБУ як посадовця, що замовчує інформацію. «Пане Президенте! Є прізвище – ХОРОШКОВСЬКИЙ. Він на журналістські запити не відповідає», – сказала журналістка.

У відповідь В.ЯНУКОВИЧ пообіцяв змусити голову СБУ відповісти на запити. «Я готовий отримати цю інформацію від вас конкретно, на які запити він вам не відповів. Він вам відповість», – пообіцяв глава держави.

***Громадський рух «Стоп цензурі!» створений 21 травня 2010 року. Рух є неформальним об’єднанням журналістів, що було створене як відповідь на утиски свободи слова в Україні. Це об’єднання – ініціатива українських журналістів і медійних громадських організацій щодо відстоювання свободи слова, запобігання встановленню цензури в Україні, унеможливлення перешкоджанню професійній діяльності журналістів і порушення професійних стандартів при висвітленні суспільно-політичних питань.

Громадський рух «Стоп цензурі!» не підтримує жодну політичну силу, не фінансується політичними партіями.