У місті Новогродівка Донецької області  близько 50 житлових дво-п’ятиповерхових будинків, дитсадок, дві школи й стаціонарне відділення лікарні залишилися без опалення й світла.

Як передає кореспондент УНІАН, понад 200 осіб прийшли учора до будівлі мерії й зажадали звернути увагу міської влади на комунальні проблеми й вирішити нарешті проблему з опаленням і енергопостачанням населення.

Мітингуючих жителів Новогродівки підтримали представники регіональних парторганізацій ВО «Батьківщина» і «Фронту Змін», різних громадських організацій області та міста.

Відео дня

 За словами жительки Новогродівки, голови міської організації ВО «Батьківщина» Світлани ШАПОВАЛОВОЇ, «ще восени міська влада відзвітувала про те, що на 100% готова до нинішнього опалювального сезону, після чого на сесії міськради було ухвалено рішення про встановлення надбавок до заробітної плати міським чиновникам із формулюванням «За високі досягнення в роботі».

Але в суботу, 26 лютого, єдина працююча (із десяти існуючих) котельна (КВТС-20) вийшла з ладу. Цього ж дня перегоріли не розраховані на високе навантаження кабельні лінії, й частина міста залишилася без енергопостачання.

«Люди приходять додому з роботи, але вимушені знову йти на вулицю, щоб погрітися біля багаття. У двох школах, дитячому садку, поліклініці й у житлових квартирах температура не піднімається вище шести градусів. Люди виходять на вулицю, тому що у них ніякого іншого джерела енергії немає, окрім як електрика, адже наше місто не газифіковане», - повідомила С.ШАПОВАЛОВА.

«Представляєте, мій чоловік приходить із шахти, де він у лаві відпрацював зміну, а вдома холодно й немає на чому навіть чайник закип`ятити, не то щоб приготувати гарячий обід», - поскаржилася одна з місцевих жительок.

За словами іншої жінки, її сильно турбує, що син-одинадцятикласник практично не навчається взимку, оскільки неопалювальна школа часто «тимчасово закривається». «Діти тиждень повчилися, потім сидять удома... Ось у січні днів десять провчилися, в грудні теж, може, тиждень... Там льодовик, там діти просто примерзають до парт», - розповіла жителька Новогродівки.

Один із учасників мітингу поскаржився, що в нього через холод загинули акваріумні рибки.

«У нас ситуація, як у 1941 році, хіба лише бомби не падають», - обурювалися новогродівці.

Мітингувальники, стоячи напроти будівлі мерії, почали голосно скандувати прізвище мера міста Олександра АНТОНЕНКА. В результаті керівник міста вийшов до людей і пообіцяв вирішити проблему.

«Сьогодні (2 березня - Ред) теплотраса буде розкрита, замінено 30 метрів теплотраси, після чого тепло буде запущено», - сказав О.АНТОНЕНКО. На заперечення одного з учасників мітингу, що трактор, який повинен був до 11.00 приїхати, біля місця розкриття теплотраси відсутній, мер відповів: «Батя, я сказав, трактор там зараз буде».

Мер також пояснив мітингувальникам, що в місті йде робота з відновлення й покращення тепло- й енергопостачання. «Існує проект, за яким будинок, наприклад, вважається газовим. Для того, щоб перевести будинок на електрику, потрібно змінити проект. На сьогоднішній момент, наскільки я володію інформацією, три тижні тому були обстежені всі трансформаторні підстанції. По підстанції 21 було ухвалено рішення добудовувати цю підстанцію, і 2 млн. 600 тис. грн. лежать на спецрахунках, - сказав О.АНТОНЕНКО. - Робоча документація в розробці, на її оплату виділені кошти. Документація розроблена на весь проект, який включає повністю заміну електроліній, трансформаторів і заміну внутрішньобудинкової розводки».

«Крім того, подано заявку на держпрограму для виділення коштів на виконання третьої черги проекту, а саме заміну внутрішньобудинкової розводки», - сказав О.АНТОНЕНКО.