Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату ФІЛАРЕТ вважає, що Росія несправедливо продає Україні газ за завищеними цінами.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив учора під час прес-конференції.

“Ви знаєте - проблема газова, газової труби, проблема Криму, підвищення ціни на газ вдвічі порівняно з Європою. Оце такий братський народ. Німцям продають дешевий газ, а братам своїм удвічі дорожчий. І кажуть, що ми брати", - заявив партіарх ФІЛАРЕТ.

Відео дня

Водночас, на його переконання, Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ у газових переговорах відстоює інтереси українського народу.

Предстоятель УПЦ-КП також категорично проти передачі заповідників «Києво-Печерська Лавра» і «Почаївська Лавра» у підпорядкування УПЦ Московського патріархату.

За словами патріарха, він ознайомлений з відповідною ініціативою деяких народних депутатів: «Ми категорично проти цього. Ці депутати не розуміють наслідків цієї передачі», - сказав він.

Як зауважив патріарх ФІЛАРЕТ, може виникнути така ситуація, що майно Почаївської Лаври та Києво-Печерської Лаври буде належати Московському патріархату і РПЦ, тоді як самі ці храми увійдуть до єдиної української помісної церкви: «Тому ми будемо виступати до кінця і боронити Києво-Печерську Лавру і Почаївську Лавру і не дамо можливості передати у власність національні святині українського народу Російській державі».

При цьому патріарх ФІЛАРЕТ додав, що якщо ці святині стануть власністю Москви, то українських вірян взагалі на поріг не пустять.