Лідер БЮТ Юлія ТИМОШЕНКО негативно оцінює можливість передачі газорозподільних мереж в концесію.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона заявила сьогодні на прес-конференції, коментуючи вчорашню заяву заступника секретаря Ради національної безпеки та оборони України Юрія ПРОДАНА.

«Я ставлюся до цього вкрай негативно саме тому, що концесія – це ще гірше, ніж приватизація», - сказала Ю.ТИМОШЕНКО.

Відео дня

Вона зазначила, що на сьогодні власнику систем газопостачання принаймні можна ставити якісь умови. «Якщо він не виконує такі умови, то можна назад забрати майно, можна притягнути до відповідальності. А концесія – це коли ніхто ні за що не відповідає», - сказала Ю.ТИМОШЕНКО.

Вона зауважила, що виключно держава повинна володіти такими об’єктами.

Як повідомляв УНІАН, 15 жовтня заступник секретаря РНБО Ю.ПРОДАН за підсумками наради з питань енергетики у Президента України Віктора ЮЩЕНКА заявив, що держава має намір передати газорозподільні мережі в концесію.

За словами Ю.ПРОДАНА, держава має намір передавати газорозподільні мережі в концесію за договорами, для чого необхідно провести переоцінку вартості газорозподільних мереж, яка на сьогодні становить більш як 9 млрд. грн.

Він зазначив, що зараз структура власності підприємств з газопостачання та газифікації (міськ- і облгази) непрозора, і газове господарство жодним чином не зацікавлене в модернізації газорозподільних мереж, а також немає жодної відповідальності за дотримання правил експлуатації мереж.

При цьому Ю.ПРОДАН заявив, що в договорах концесії буде визначена чітка відповідальність за користування газорозподільними мережами. «Якщо не виконуватимуться умови договорів концесії, вони забиратимуться і будуть передані в управління «Укргазмережі», - сказав він.

Також він додав, що з 45 міськ- і облгазів тільки 39 є рентабельними і мають невеликий прибуток.