Політолог Андрій ЄРМОЛАЄВ вважає, що коаліція демократичних сил буде створена, але вона не зможе сформувати збалансовану владу.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку він висловив сьогодні журналістам у Києві.

«Союз можливий, і він буде створений, я думаю, в перші дні. Але здатність коаліції сформувати владу, в якій буде баланс, - в цьому великі сумніви», - сказав А.ЄРМОЛАЄВ.

Відео дня

Він мотивував свою позицію тим, що вже зараз у складі блоку «Наша Україна - Народна самооборона» не всі політики розділяють погляди і економічні пропозиції лідера БЮТ Юлії ТИМОШЕНКО.

«І багато хто не готовий голосувати за неї як за прем`єра, але, разом з тим, ці політики братимуть участь в коаліції і в більшості. Також неоднозначною є кандидатура Вячеслава КИРИЛЕНКА (на посаду голови парламенту – УНІАН)», - пояснив він.

Крім того, політолог назвав чинником нестійкості коаліції демократичних сил розбіжності, що стосуються реалізації політичних ініціатив Президента, які є умовою формування коаліції.

«Коаліція буде, а ось прем`єріада, формування влади може затягнутися», - припустив А.ЄРМОЛАЄВ.

Політолог прогнозує два можливі варіанти розвитку подій, один з яких припускає формування технічного «помаранчевого» уряду з нейтральними фігурами в результаті провалу голосування щодо кандидатури Ю.ТИМОШЕНКО.

«Такий варіант дозволить зберегти політичну більшість мінімум на рік, дозволить увійти до бюджетного року і підтримати ініціативу Президента щодо конституційної реформи. Така схема більш вигідна Віктору ЮЩЕНКУ, тому що він одержує керований уряд без яскравих лідерів і політичну підтримку з конституційного процесу», - вважає він.

На думку А.ЄРМОЛАЄВА, другий варіант розвитку подій є негативним.

«У разі провалу голосування з ключових позицій у Верховній Раді і Кабінеті Міністрів «помаранчева» коаліція почне розвалюватися через внутрішні кризи. Тут можливі як радикальні версії – блокування роботи ВР – до варіанту перехоплення ініціативи ідеї широкої коаліції», - пояснив він.

Експерт також зазначив, що Партії регіонів невигідно перебувати «у стані війни». «У разі, якщо збережеться шанс на компроміс, Партія регіонів увійде до Верховної Ради і займе позицію «мудрого індіанця», який чекатиме, доки труп супротивника не пропливе по річці. А ось якщо Президент знову зробить кульбіт на 180 градусів, якщо підтримає коаліційний уряд формально і неформально, то, я думаю, що Партія регіонів використає досвід 2007 року», - додав він.

А.ЄРМОЛАЄВ також не виключив, що у разі другого варіанту розвитку подій Партія регіонів може піти на дострокові парламентські вибори і підтримати ідею проведення дострокових президентських виборів.

«Доля прем`єрствування Юлії ТИМОШЕНКО, мені здається, перебуває в руках Президента. Можна провести аналогію з 1999 роком, коли Леонід КУЧМА формально підтримав висунуту кандидатуру Валерія ПУСТОВОЙТЕНКА, але не зробив жодного руху, щоб забезпечити неформальну підтримку, внаслідок чого пройшла кандидатура Віктора ЮЩЕНКА (на посаду прем`єр-міністра – УНІАН)», - сказав політолог.