нотариус / Фото : nua.in.ua

Як передає власний кореспондент УНІАН у Республіці Білорусь, відповідне рішення передбачене указом Президента Білорусі «Про організацію нотаріальної діяльності в Республіці Білорусь» від 27 листопада 2013 року, що набув чинності.

Новий статус передбачає, що тепер видаватимуть єдиний дозвільний документ на здійснення нотаріальної діяльності натомість раніше діючих ліцензій і свідоцтв.

Читайте також: Стало відомо, як білоруси ставляться до Лукашенка (дослідження)

Відео дня

Правонаступниками державних нотаріальних контор будуть нотаріальні контори, а приватні нотаріуси працюватимуть у нотаріальних бюро. Також утворюється орган самоврядування – Білоруська нотаріальна палата. Всі нотаріуси зобов'язані вступити в неї.

Контроль за нотаріальною діяльністю здійснюватиметься як державою в особі Міністерства юстиції, так і силами Білоруської нотаріальної палати. За Мінюстом зберігаються повноваження з держрегулювання у відповідній сфері, а на палату покладаються функції з організації нотаріального обслуговування на території областей і Мінська, методичного керівництва і координації діяльності нотаріусів.

Замість держмита стягуватиметься єдиний нотаріальний тариф. Його розміри, а також пільги зі сплати будуть встановлені урядом.