Фото: УНІАН

Колишній президент України Леонід Кравчук вважає, що влада на сході має не просити повноважень, а скористатися ними, аби навести порядок.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Кравчук заявив під час другого Загальноукраїнського круглого столу національної єдності.

Він переконаний, що сьогодні у місцевої влади є достатньо повноважень, щоб навести порядок в своїх областях.

Відео дня

Читайте такожЯценюк закликав місцеву владу не боятися терористів і навести лад у своїх регіонах

«Я закликаю до одного – наведіть порядок у своїх областях. Там є шахтарі, металурги, хіміки, це потужна сила, ще з радянських часів зверталися до цих людей», - наголосив він.

«Кажуть дайте більше повноважень! Ви що не можете викинути терористів, а там вони є, ви що не можете викинути мародерів, насильників, вбивць? Повноваження - це навести порядок у своїй хаті. Я сам у своїй хаті наводжу порядок – нікого не запрошую», - наголосив Кравчук.

Читайте такожДивіться онлайн-трансляцію Загальноукраїнського круглого столу національної єдності

При цьому він наголосив, що вести переговори з терористами не можна, не ведуть їх, до прикладу, й в Росії. «Людина, що взяла зброю незаконно, має бути готовий, що він зустріне людину зі зброєю від закону. Це світова практика», - наголосив перший президент.

Він також закликав сторони не фальшивити, стати дорослими.

Реагуючи на виступ одного з комуністів про начебто не легітимність нинішньої влади через невідповідність Конституції процедури відсторонення Віктора Януковича з посади президента, Кравчук запропонував Партії регіонів запросити свого колишнього керівника Януковича до Верховної Ради, щоб парламент мав можливість провести процедуру імпічменту.

Читайте такожПід час "круглого столу" основною темою повинно бути збереження України - Кравчук

Кравчук наголосив, що сьогодні недовіра громадян із східних регіонів склалася через пропаганду, яка велась тодішньою владою. «Всі кричали фашисти, фашисти, а показати жодного не могли» - зауважив він. Також він назвав лицемірством те, що на сході говорять про недовіру до уряду, а знищують український прапор, до якого нинішній уряд не має жодного відношення. «Чого ж ви незадоволені урядом, а рвете прапори, спалюєте їх, вбиваєте людей, які хочуть підняти прапор, виникає запитання, мабуть справа далеко не в цьому! Справа в іншому! Треба подивитись на себе в дзеркало всім – і щиро сказати, чого ми хочемо – України незалежної; Україна, яка всіх буде поважати, до всіх дослухатися і всім давати жити вільно і демократично; якщо так, то давайте разом, тут немає ніяких проблем. Тільки не потрібно фальшивити», - підкреслив Кравчук.