Президент Російської Федерації Володимир ПУТІН підписав федеральний закон «Про денонсацію Угоди між Урядом Російської Федерації та Урядом України про засоби систем попередження про ракетний напад і контролю космічного простору», які розташовані в Севастополі й Мукачевому.

Про це УНІАН повідомили в прес-службі Кремля.

Федеральний закон прийнято Державною думою 25 січня 2008 року й схвалено Радою Федерації 30 січня 2008 року.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, 25 січня глава Комітету у справах СНД Олексій ОСТРОВСЬКИЙ, виступаючи на пленарному засіданні палати, зазначив, що виконання цієї угоди зіграло значну роль у забезпеченні стратегічної стабільності й ракетно-ядерного паритету в світі. Проте технічні ресурси об`єктів систем попередження, розташованих на території України (вузли Мукачеве й Севастополь), за даними комітету, вичерпалися ще в 2005 році, й їхній подальший внесок у вирішення поставлених завдань є мінімальним.

Депутат також зазначив, що ситуація з вузлами Мукачеве й Севастополь посилюється практичним самоусуненням української сторони від виконання своїх зобов`язань із підтримки їх постійної готовності. Ці обставини змусили російську сторону до пошуку альтернативних рішень, найадекватнішим із яких представляється відмова від подальшого використання Росією вузлів Мукачеве й Севастополь і, відповідно, денонсування міжурядової угоди.

У комітеті пояснюють, що рішення про денонсування не суперечить законодавству Росії: положення договору передбачає початок такої процедури будь-якою стороною з повідомленням за 12 місяців. Таким чином, угода перестане діяти відповідно до вказаного терміну. «Вихід Росії з цієї угоди зовсім не означає згортання військово-технічної співпраці Росії з Україною, - наголосив голова комітету. - Свідоцтвом тому є угода між двома країнами про продовження терміну експлуатації одного з ракетних комплексів, що перебуває в Росії на бойовому чергуванні, головний розробник якого нині базується на території України».

Довідка УНІАН. Українські РЛС СПРН у Севастополі й Мукачевому є власністю України й дозволяють засікати пуски ракет на відстані до 1,5 тис. км. Відповідно до російсько-української угоди, інформація з цих РЛС, що ведуть спостереження за космічним простором над Центральною й Південною Європою, а також Середземномор`ям, надходить на центральний командний пункт Супутникової системи протиракетного спостереження (Солнєчногорськ) Космічних військ РФ. Україна одержувала від Російської Федерації компенсацію за ці станції в розмірі 0,84 млн. дол., а витрати на утримання й експлуатацію двох вузлів, становлять 4,4 млн. дол. на рік. Внаслідок цього, виплати російської сторони покривали тільки 19% від потреби.

У лютому 2005 р. Міністерство оборони України зажадало від Росії збільшити оплату, але Москва відмовилася, нагадавши, що угода 1992 р. укладалася на 15 років. Розпорядженням Кабінету міністрів №388Р вузли СПРН передано з підпорядкування Міністерства оборони в сферу управління НКАУ.