При цьому Резніков відзначив, що змогли проголосувати переселенці / фото УНІАН, Олександр Кузьмін

Місцеві вибори в деяких районах Донбасу, суміжних з ОРДЛО, скасували через неможливість гарантувати безпеку спостерігачам і виборцям.

Про це в ефірі телеканалу "Україна 24" розповів віце-прем’єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков. Він зазначив, що в суміжних з ОРДЛО районах діє особливий режим через проведення Операції Об'єднаних сил.

Читайте такожНа Донбасі окупанти один раз порушили режим тиші

Відео дня

"Я вважаю, що всі мають право голосувати, повинні мати таке право, якщо воно не наражає на інші ризики. Тому для мене абсолютно є сумним факт, що хтось був обмежений у своєму праві голосувати… Коли Україна запрошує представників ОБСЄ для моніторингу виборів, вона дає гарантії безпеки місії ОБСЄ. Так от, дати гарантії безпеки всім спостерігачам ми би не змогли на тих територіях. Тому і називається місце проведення ООС, що там особливий режим. В Хорватії, яка 25 років нібито забула, що була війна, у 2019 році загинула людина, підірвавшись на міні. Гарантувати безпеку виборців і спостерігачів Україна офіційно не мала змоги", - сказав він.

Водночас Резніков вказав і на важливий позитивний момент на місцевих виборах:

"Вперше за 6 років війни внутрішньо переміщені особи, громадяни України, отримали право голосу на місцевих виборах. Раніше цього права у них не було".

Місцеві вибори в Україні-2020

  • 25 жовтня в Україні відбулися чергові місцеві вибори. За попередніми даними ЦВК, явка виборців становила 36,88%.
  • Вибори пройшли за пропорційною системою з відкритими списками. У Криму, Севастополі, на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей голосування не проводилось.
  • 8 серпня 2020 року ЦВК встановила неможливість проведення виборів у 18 громадах Донецької та Луганської областей.