Венедіктова підписала підозру нардепу / фото УНІАН

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова підтвердила, що підписала підозру та клопотання про тримання під вартою народного депутата Олександра Юрченка.

Читайте такожЗеленський відреагував на скандал зі "слугою" Юрченком: "Якщо вкрав – сядеш, якщо брав хабар – сядеш"

Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

Відео дня

"Кримінальна сага, пов‘язана з депутатом, має своє логічне і законне продовження. Ми разом з прокурорами САП в цій справі провели декілька годин над вивченням матеріалів (підкреслюю - матеріалів, а не довідок або чернеток, складених від мого імені) цього кримінального провадження, в результаті чого я прийняла рішення і, відповідно - одночасно відповідальність, підписати народному депутату підозру і клопотання про обрання запобіжного заходу - тримання під вартою", - повідомила Венедіктова.

Генпрокурор додала, що має "нульову толерантність до інформаційних атак і спроб маніпулювати результатами" її рішень.

"Якщо в моїй особі правоохоронці хочуть бачити надійне плече, слідуйте букві закону. Я не стану обмежувати конституційні права громадян із спеціальним статусом або без такого, не вивчивши матеріали справи. Це моя принципова умова, і я не збираюсь від неї відмовлятись. Здійснювати на мене вплив за допомогою журналістів або активістів - пустий номер, що я вже багато разів доводила діями. Прошу також не забувати, що "випадковий злив" матеріалів кримінальних проваджень в ЗМІ - це протизаконно", - заявила Венедіктова.

Вона підкреслила, що напередодні місцевих виборів все частіше процесуальні рішення прокурорів усіх рівнів "будуть так чи інше "підгонятись" під політичні лозунги різних опонентів".

"Я поза політикою. У правопорушення немає політичних особливостей або імунітетів, немає - і крапка. Спільна мета - жорстка реакція на корупцію у владі. З порушниками закону розмова коротка. І ми з першого дня її проводимо в одному тоні - нульова толерантність, але реакція генерального прокурора відбувається на професійно підготовлені матеріали кримінального провадження, яке надане на вивчення. Наразі вживаються заходи щодо реалізації цих рішень", - наголосила генпрокурор.

Корупційний скандал у "Слузі народу"

  • 14 вересня заступник голови фракції "Голос" Ярослав Железняк на засіданні Погоджувальної ради парламенту запропонував викликати у ВР Венедіктову з приводу вимагання хабара у 200 тис. доларів одним з народних депутатів за ухвалення закону.
  • Позафракційний народний депутат Гео Лерос у Facebook написав, що детективи НАБУ викрили на хабарі помічника народного депутата Юрченка (фракція "Слуга народу").
  • 15 вересня у парламенті Венедіктова заявила, що на даний час не бачить підстав повідомляти Юрченку про підозру.
  • Водночас у САП повідомили, що помічнику народного депутата оголошено про підозру в пособництві отримання хабара.
  • За даними слідства, помічник виступив посередником в отриманні 13 тис. доларів за внесення пропозицій до законопроекту щодо переробки твердих побутових відходів і підбурюванні у наданні 200 тис. доларів для підкупу народних депутатів - членів комітету для підтримки зазначених поправок.
  • Дії помічника депутата кваліфіковані за ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 368 КК України - пособництво в одержанні неправомірної вигоди, вчинене службовою особою, яка обіймає особливо відповідальне становище.
  • ВАКС обрав запобіжний захід помічнику народного депутата у вигляді утримання під вартою з альтернативою внесення більш як 1 млн грн застави.
  • Сьогодні, 17 вересня, член наглядової ради "Укрзалізниці" Сергій Лещенко з посиланням на власні джерела повідомив, що Венедіктова підписала підозру Юрченку.