Поліція розповіла про 4 заяви щодо волонтерів "5 запитань" / фото УНІАН

До поліції надійшло чотири заяви, що волонтери ініційованого президентом Володимиром Зеленським всеукраїнського опитування працюють за гроші.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив голова Національної поліції Ігор Клименко.

"У нас є таких чотири заяви, ми їх перевіряємо", - сказав він.

Відео дня

Читайте такожВ поліції показали порушення на виборах в різних регіонах України (карта)

На запитання про те, що серед цих опитувальників були помічені неповнолітні, Клименко відповів, що поліція також перевірить цю інформацію.

Водночас він не відповів, чи є законним залучення неповнолітніх до цього опитування. "Це провокативне до мене як до посадової особи запитання. Якщо є порушення, ми дамо офіційну інформацію. Ви мене запитуєте так, нібито це президент задіяв когось із неповнолітніх. Я зможу дати відповідь лише після перевірки таких заяв", - сказав Клименко.

Окрім того, на брифінгу представники МВС заявили, що в поліцейських немає потреби перевіряти документи в опитувальників.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко сказав: "Під час виборів проходять не лише опитування президента, але й екзит-поли. Законодавство України не встановлює правила проведення екзит-полів. Тому, наприклад, я не запитую документів у тих, хто проводить екзит-поли, бо відповідати чи ні - це моє право, відповідно, і перевіряти документи у них немає необхідності".

Опитування від Зеленського під час місцевих виборів 25 жовтня

  • Сьогодні, 25 жовтня, в Україні проходять місцеві вибори. Одночасно з ними проводиться загальнонаціональне опитування, ініційоване Зеленським.
  • Кожному українцю пропонують відповісти на п'ять питань: чи підтримує він запровадження довічного ув'язнення за корупцію в особливо великих масштабах; чи підтримує створення на Донбасі вільної економічної зони; чи потрібно скоротити кількість депутатів у Верховній Раді до 300 осіб; чи підтримує громадянин легалізацію медичного канабісу для зменшення болю у тяжких хворих; чи потрібно Україні на міжнародному рівні порушити питання про використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом.
  • Фінансує опитування «Слуга народу», заявили у прес-службі цієї партії.
  • Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова пояснила, що за згодою батьків ініційоване президентом всеукраїнське опитування можуть проводити й неповнолітні. Як повідомила омбудсмен у своєму Telegram-каналі, таке роз'яснення вона вимушена зробити через численні повідомлення у ЗМІ та соцмережах про залучення дітей до проведення опитування.
  • Денісова наголосила, що особи, які проводять опитування, є волонтерами. За словами омбудсмена, законодавством передбачено, що громадяни віком від 14 до 18 років можуть здійснювати волонтерську діяльність за згодою батьків чи усиновлювачів, прийомних батьків, батьків-вихователів або піклувальника.