На думку Разумкова, інцидент с Юрченком кидає тінь на весь парламент / Фото УНІАН, Володимир Гонтар

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков вважає, що підозрюваний в хабарництві народний депутат Олександр Юрченко мав би відмовитись від депутатського мандату.

Про це спікер сказав в інтерв’ю одному з телеканалів.

Разумков зазначив, що провину людини визначає суд.

Відео дня

«Ми всі бачили ті записи, і вони, м’яко кажучи, викликають реакцію в суспільстві… Ми бачимо людей, які затримані в рамках цього слідства, і тут головне, мабуть, не юридичне покарання, яке, я впевнений, повинно бути у відповідності до чинного законодавства, але я не знаю, як людині не соромно, бо багато людей, в першу чергу від партії «Слуги народу», прийшли на сподіваннях виборців, що вони будуть іншими, - сказав голова ВР.

За його словами, цей «ганебний випадок» кидає тінь на весь парламент, на всіх народних депутатів.

«І я думаю, що людина повинна була мати стрижень і зробити те, що повинна була зробити, можливо, і написати заяву про складення депутатських повноважень», - зазначив Разумков.

Він додав, що це було б правильно «і по-чоловічому, і з точки зору політика».

Разумков припустив, що після викриття політична кар’єра Юрченка й інших учасників скандалу завершилася.

Читайте такожУ Раді оголосили про виключення нардепа Юрченка з фракції "Слуга народу"

Повідомлення про підозру депутату Юрченку:

  • Сьогодні, 17 вересня, прокурор САП за дорученням генерального прокурора повідомив про підозру народному депутату Юрченку.
  • Члену Комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг повідомлено про підозру в отриманні неправомірної вигоди з використанням законних повноважень та обов’язків. Його дії кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 368, ч. 4 ст. 27 і ч. 4 ст. 369 Кримінального кодексу України.
  • В рамках досудового розслідування детективи НАБУ встановили, що депутат у завуальованій формі попросив надати йому через посередника неправомірну вигоду у сумі 13 тис. доларів за внесення пропозицій до законопроекту щодо переробки твердих побутових відходів і в подальшому - 200 тис. доларів для підкупу членів комітету за голосування за подані ним пропозиції.
  • У середині серпня правоохоронці зафіксували факт передачі та отримання народним депутатом через посередника першої частини обумовлених коштів.
  • 26-27 серпня була запланована передача другої частини коштів. Проте подальше виконання спеціального завдання було зупинене.
  • Сьогодні на засіданні парламенту перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук оголосив, що Юрченка виключили із фракції "Слуга народу".
  • 15 вересня було повідомлено про підозру помічнику народного депутата за ч. 5 ст. 27 і ч. 4 ст. 368 КК України. Того ж дня Вищий антикорупційний суд застосував до нього запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативною внесення застави у розмірі понад 1 млн грн.