Тетяна Плачкова / УНІАН

Доопрацьована Програма діяльності Кабінету міністрів хоча і збільшилася в обсязі порівняно з першою версією, не змінилася і залишається збіркою декларацій, які ні до чого не зобов'язують.

Про це заявила народний депутат від Опозиційної платформи - За життя Тетяна Плачкова на своїй сторінці у Fаcebook.

«Знову про програму діяльності Кабінету міністрів. Сьогодні її будуть розглядати парламентські комітети, щоб у четвер прийняти в сесійній залі. Друга спроба уряду довести свою спроможність хоча б у визначенні пріоритетів діяльності виглядає дещо вагоміше попередньої: замість 10 сторінок – 85. У сухому залишку громадськості представлена "солянка" з усіх передвиборчих програм влади та інші декларації, які ні до чого не зобов'язують», - зазначила парламентарій.

Відео дня

За її словами, в програмі уряду знову багато гасел про євроінтеграцію, «діджиталізацію» і боротьбу із зовнішнім ворогом.

«Якою ідеологією буде керуватися ця команда, до кінця незрозуміло. Для того щоб зрозуміти, що влада планує робити на практиці, потрібно дивитися Меморандум з МВФ. Чесніше було б саме його занести в парламент в якості своєї програми. Адже у Меморандумі є конкретні цифри і терміни. А в проекті Програми, написаній для українського суспільства, цих показників немає. Немає конкретних завдань, які плануються до реалізації. Є коротко- і довгострокові "пріоритети". І ніякої конкретики, що уряд буде робити протягом року», - обурилася Тетяна Плачкова.

Вона навела кілька прикладів невдалих пунктів Програми Кабміну.

«Планується підвищувати ефективність роботи держпідприємств шляхом їх розпродажу. Або для підтримки експорту - сприяти спрощенню реалізації зовнішньоекономічної діяльності. Навіть не спрощувати, а «сприяти». Мабуть, чекають, що цю роботу зробить хтось інший. Наприклад, МВФ», - зазначила політик.

Народний депутат підкреслила, що в програмі немає часових орієнтирів, вкрай мало кількісних показників (частину з яких вже досягнуто) і критеріїв оцінки.

«Посилення "ролі і спроможності центральних органів влади, які забезпечують якість прийняття урядових рішень", згадується як незрозуміла стратегічна перспектива. Але у країни немає часу чекати, поки уряд закінчить займатися самокритикою, навчиться і візьме на себе відповідальність за прийняття якісних управлінських рішень. Зрозуміло, що за час ділових ігор, тімбілдінгу, створення своєї місії і підбору бренду міністри не зовсім зрозуміли свої функції. Їм знадобилося 100 днів, щоб вирішити, що настав час познайомитися і розібратися, навіщо взагалі їх зібрали в Будинку уряду», - резюмувала Тетяна Плачкова.