Байден колись вже допомагав реформувати Україну і може зробити це знову  / фото REUTERS

Новий президент США Джо Байден шість разів відвідував Україну за 8 років своєї роботи на посаді віце-президента в адміністрації Барака Обами. За весь цей період він постійно й відверто підтримував український процес проведення реформ і викорінення корупції.

Нажаль, після того, як час адміністрації Обами закінчився в 2017 році, Україна зробила серйозний крок назад. Але президент Байден тепер має можливість продовжити з того місця, де він зупинився чотири роки тому. Про це в статті для Atlantic Council пише президент American Chamber of Commerce в Україні Енді Хандер. Це  означає, що США можуть зміцнити свою підтримку, щоб повернути країну на шлях реформ. В наступні 4 роки Байден може зіграти історичну роль, допомігши Києву викорінити корупцію й раз і на завжди вирватися з-під олігархічного контролю.

Читайте такожThe Guardian: Байден почне боротьбу з Росією, і лінія фронту буде в УкраїніПора для української трансформації наступила вже давно. Україна - не бідна країна, але її люди серед найбідніших у Європі. Після десятиліть безгосподарності уряду й кумівства мільйони українців полишають Батьківщину, щоб працювати за кордоном. Прямі іноземні інвестиції лишаються мізерними. Процес, запущений з великою помпою в 2015 році, повинен був скоротити політичний вплив українського олігархічного класу. Але справа не зайшла далеко.

Відео дня

Натомість олігархи продовжують лобіювати закони, які дають нечесні переваги їхньому бізнесу. Вони володіють головними ЗМІ в країні й домінують над молодою українською демократією. Через це іноземним інвесторам дуже важко конкурувати в країні. Нефункціональність України грає на руку Кремлю, який не хоче, щоб сусідня країна стала зразком переходу від авторитаризму до демократії для всього пострадянського простору.

Росія веде гібридну війну проти України з 2014 року. Наступ, який триває досі, включає все: від військових операцій і кібератак до економічного тиску й невтомних хвиль умисної дезінформації. Не дивно, що Москва часто знаходить порозуміння з українськими олігархами, утворюючи з ними союз з метою зірвати реформи.

Читайте також"Занурені у війну": Байден заявив про бажання повернути віру в "силу демократії"Попередник Байдена Дональд Трамп часто проявляв інтерес до України, але з поганих причин. Він жодного разу не побував в країні за чотири роки свого президенства. Тож з'явилася надія, що в американо-українських відносинах буде перегорнута нова сторінка. І що адміністрація Байдена допоможе України надолужити втрачений час.

Головними пріоритетами для команди нового президента в українській політиці повинні стати зупинка російської агресії, скорочення корупції й стримування олігархів. Підхід "трьох P" ("people, product, process" - люди, продукт, процес) до скорочення корупції був би чудовим початком з акцентом на запобігання, розголошення й покарання корупційних дій. Ніхто не повинен бути вище закону.

Українські олігархи найбільше бояться правосуддя в США. Один з них, наприклад, має проблеми з американським законом за відмивання грошей. А інший бореться з екстрадицією до США, де його звинувачують у хабарництві й рекеті. Вони знають, що Америка жорстко дотримується верховенства закону. І більшість українців теж цього прагнуть.

Найскладнішою частиною будь-якої успішної політики щодо України буде завдання розібратися з Росією. Цього року виповнюється 30 років з дня проголошення української незалежності після розпаду СРСР. Володимир Путін вважає, що кінець Радянського Союзу був "найбільшою геополітичною трагедією 20-го століття". Росія досі намагається перекреслити вердикт 1991 року. Вона категорично відмовляється миритися з ідеєю успішної і демократичної Україна, яка більше не входить в сферу впливу Кремля.

Читайте такожБайден обіцяє, що США на міжнародній арені будуть сильним і надійним партнеромПісля розпаду СРСР Україна стала третьою найбільшою ядерною державою світу. В 1994 році вона добровільно віддала свій арсенал і підписала угоду про ядерне нерозповсюдження в обмін на гарантії безпеки від США, Великої Британії і Росії. Москва порушила ці обіцянки, влаштувавши вторгнення в Україну: спочатку в Крим, а потім на Донбас. США тепер повинні переглянути гарантії, дані в 1994 році, й почати діяти.

Попри розчарування попередніх трьох десятиліть, є низка причин оптимістично дивитися на українське майбутнє. За всі ці роки багато американських й міжнародних компаній стали успішними в Україні. Печиво Oreo, кавові машини Nespresso, деталі до автомобілів  Mercedes, BMW і Volvo, і навіть колеса потягів лондонського метро - все це зроблене в Україні. Українські ІТ-компанії конкурують на міжнародному рівні в той час, як багато великих компаній розмістили свої R&D-центри в країні. Навіть в сьогоднішніх складних умовах в Україні можна добитися процвітання.

Ці історії успіху - лише верхівка айсберга. Український потенціал величезний. Країна лишається серед найбільш стратегічно важливих на планеті. Бізнес-спільнота тепер покладає свої надії на президента Байдена і його підтримку України у вирішальний період за всю історію її незалежності.

Інавгурація президента США: що відомо

  • 20 січня відбулася інавгурація президента США - Джо Байден у Вашингтоні склав присягу і почав виконувати обов'язки президента.
  • Присягу також склала віце-президент США Камала Гарріс. Вона стала першою жінкою і першою американкою африканського, ямайського і південноазіатського походження на цій посаді.
  • 45-й президент США Дональд Трамп, який 20 січня завершив виконувати свої повноваження, попрощався з Білим домом і залишив Вашингтон до початку церемонії інавгурації.
  • Таким чином, він не зустрічав Джо Байдена в Білому домі перед офіційною церемонією інавгурації. Трамп разом зі своєю дружиною Меланією відправився в курортне містечко Палм-Біч (штат Флорида) і пропустить інавгурацію 46-го президента США Джо Байдена у Вашингтоні.