У "Великій сімці" виступили на захист незалежності НАБУ / фото УНІАН

Посли країн "Великої сімки" (США, Велика Британія, Канада, Франція, Італія, Німеччина і Японія) виступили на захист незалежності Національного антикорупційного бюро України.

Про це йдеться у повідомленні в офіційному Twitter-акаунті головування США у Групі підтримки послів G7 в Україні.

"США, Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Велика Британія та Європейський Союз продовжують підтримувати незалежні антикорупційні установи України та їхню відданість справі боротьби з корупцією на найвищих рівнях. Ми підтримуємо те, чого український народ вимагав під час Революції гідності та продовжує вимагати щодня з того часу. Законодавство, яке б порушувало незалежність цих інституцій, загрожує траєкторії реформ в Україні та підтримці міжнародної спільноти", - наголошується у заяві.

Відео дня
twitter.com/G7AmbReformUA

Як повідомляв УНІАН, 28 квітня народний депутат від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко заявив, що профільний комітет парламенту підтримав законопроект, який "дасть змогу звільнити" Ситника "як особу, що внесена до національного реєстру корупціонерів України".

Законопроектом №3133, зокрема, в законі "Про Національне антикорупційне бюро України" пропонується встановити, що директор НАБУ звільняється з посади в разі набрання законної сили рішенням суду про притягнення його до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушення, пов'язаного з корупцією.

7 лютого о Верховній Раді було зареєстровано проект постанови (№3039) про звільнення Ситника з посади директора НАБУ.

Читайте такожНАБУ "зливало" іноземним посольствам матеріали справ та особисті дані нардепів — ЗМІ

У пояснювальній записці йдеться, що 13 грудня 2019 року Рівненський апеляційний суд залишив без змін рішення Сарненського районного суду від 6 вересня 2019 року, яким Ситника визнано винним у скоєнні корупційного адміністративного правопорушення.

Як встановлено судами, Ситник, обіймаючи посаду директора НАБУ, отримав подарунок у вигляді оплачених послуг оренди будинків, чим вчинив адміністративне правопорушення, пов'язане з корупцією, відповідальність за яке передбачено частиною першою статті 1725 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Йдеться про відпочинок Ситника з сім'єю в мисливському угідді "Поліське-Сарни" в Рівненській області. У травні 2019 року тодішній генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що Ситник не заплатив чималу суму за відпочинок. 6 вересня того ж року Сарненський райсуд визнав Ситника винним в адміністративному порушенні і наклав на нього штраф у розмірі 3 тис. 400 грн з конфіскацією подарунків в дохід держави. Пізніше Рівненський апеляційний суд підтримав відповідне рішення.

Ситник стверджує, що сам заплатив за відпочинок на мисливській базі і не бачить жодних підстав для його відставки.

Ситника було призначено на посаду директора НАБУ в квітні 2015 року тодішнім президентом України Петром Порошенком.