Артем Ситник / REUTERS

За інформацією ЗМІ, під час засідання Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності депутати фракції "Голос" нібито заявили, що факт вчинення корупційних дій не може бути підставою для звільнення керівника НАБУ, оскільки це зірве співпрацю з МВФ.

Про це повідомляє "Обозреватель", зазначаючи, що це сталося на Комітеті з питань правоохоронної діяльності у режимі відеоконференції, на якому розглядався проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності протидії корупції в окремих правоохоронних та інших державних органах" (реєстр. № 3133), поданий народним депутатом України Олексієм Гончаренком.

Читайте також23,8% "антикорупційних" надходжень до держбюджету складає штраф Ситника за корупцію - ЗМІ

Відео дня

Журналісти "Обозревателя" пишуть, що депутати від фракції "Голос" виступили проти ухвалення цього проекту закону і подають альтернативні законопроекти, які самі називають абсурдними, щоб зірвати майбутнє голосування.

"Депутати від "Голосу" подали на розгляд 13 альтернативних законопроектів і прямо заявляють, що їхня мета - не допустити прийняття рішення, яке дозволяє звільнення керівника силового органу, визнаного судом винним у вчиненні корупційних дій. Так, депутат Устінова заявила, що звільнення Артема Ситника, внесеного в реєстр корупціонерів, ніби зірве співробітництво України з МВФ, адже "неможливість просто так звільнити директора НАБУ було вимогою МВФ", на що автор законопроекту Олексій Гончаренко відповів, що "зобов’язання тримати корупціонера на посаді директора НАБУ Україна ніколи не приймала і прийняти не може. І в будь-якій країні світу, західній, розвиненій, така людина вилетіла б геть моментально після рішення суду", - йдеться в повідомленні "Обозревателя".

Як повідомляють ЗМІ, на звинувачення депутатів від "Голосу", що законопроект начебто є неконституційним, Гончаренко відповів, що є висновок Головного науково-експертного управління Верховної Ради України, яке "підтримує цей закон, тому що в ньому жодних порушень Конституції немає".

За підсумками засідання комітет Верховної Ради рекомендував прийняти за основу законопроект 3133.

ЗМІ нагадують, що законопроект 3133 авторства нардепа Олексія Гончаренка регулює правову колізію, що виникла в чинному законодавстві, і виправляє неузгодженості в законах України "Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб", "Про прокуратуру", "Про Національне антикорупційне бюро України", "Про Державне бюро розслідувань" і приводить їх у відповідність з положеннями Закону України "Про запобігання корупції".