Ілюстративне фото ua.depositphotos.com

Звернення громадянина Росії Тамаза Сомхішвілі, нещодавно позбавленого посвідки на проживання в Україні, до президента Володимира Зеленського опрацьовується секретаріатом Кабінету міністрів України та Київською міської державною адміністрацією. Через це було перенесено чергове судове засідання по справі, у рамках якої Тамаз Сомхішвілі вимагає у Києва $100 млн та погрожує міжнародним арбітражем Україні. 

Про це повідомив присутній на судовому засіданні правозахисник та волонтер Олександр Аронець, який закликав державні органи оприлюднити переписку по справі Сомхішвілі.

"Офіс президента дав доручення Секретаріату Кабміну розібратися зі скаргами громадянина Росії Тамаза Сомхішвілі, який хоче відсудити у Києва $100 млн. або відповідний шмат столичної землі. Про це я дізнався на засіданні Північного апеляційного господарського суду по справі у рамках якої екс-керівник "Лукойлу" та низки інших російських нафтогазових компаній Тамаз Сомхішвілі позивається до КМДА та Київради та вимагає виплатити йому "компенсацію" у $100 млн за розрив інвестиційної угоди на реконструкцію Харківської площі 2007 року, яку компанія Сомхішвілі не починала і, на моє переконання, навіть не збиралася починати. Якщо ж гроші не вийде відібрати у Києва, то інвестор погрожує міжнародним арбітражем вже державі Україна на підставі того, що у 2007 році він отримав британське громадянство (не вийшовши з російського)", - зазначає правозахисник.

Відео дня

За його словами, ці вимоги були викладені у "відкритому листі" Тамаза Сомхішвілі до Володимира Зеленського, яке в якості прес-релізу опублікувало, а потім видалило одне з інформагентств.  

"Але, як виявилося, видалені прес-релізи читають в ОП. І от, як розповів на сьогоднішньому судовому засіданні юрист КМДА, цей лист був прийнятий до уваги ОП, який дав доручення розглянути його Секретаріату Кабміну, а Кабмін направив звернення до КМДА. Яка у свою чергу щось (представник не уточнив, що саме) відповіла Кабміну і тепер очікує на відповідь від нього. І саме тому КМДА подала клопотання на перенесення слухань по справі на 8 серпня, яке суддя Михайло Чорногуз задовільнив", - продовжує автор блогу.

Олександр Аронець висловив здивування тим, що Офіс президента розглядає звернення екс-керівника "Лукойлу", "Роснефтекспорту" та інших російських нафтогазових компаній, який вимагає гроші від України.

"Людина, яка, за даними Державної прикордонної служби, перетинала кордон України, використовуючи, увага, 8 (вісім) російських паспортів. Людини, яку Державна міграційна служба позбавила посвідки на проживання в Україні. Мені здається, що звернення такої людини мають бути предметом інтересу з боку СБУ, СЗР та ГУР МО. Особливо, якщо брати до уваги близькість пана Сомхішвілі до відверто ворожого до України грузино-російського олігарха/господаря Грузії Бідзіни Іванішвілі. І якщо брати до уваги, що за даними ЗМІ Тбіліський авіаційний завод, на потужностях якого працює компанія Сомхівшвілі входить до російського НПК "Штурмовики Сухого", - вважає волонтер.

Правозахисник нагадує, що раніше була опублікована чітка позиція Мін'юсту щодо російського громадянства Сомхішвілі, інформація Служби Зовнішньої розвідки, ДПСУ та рішення ДМСУ.

"Тож, припускаю що доручення ОП щодо реагування на "відкритий лист" може бути лише бюрократичними процедурами. Втім, якщо це так, то закликаю ОП, Секретаріат Кабміну і КМДА оприлюднити переписку аби продемонструвати громаді, що ніхто не намагається "порішати" в інтересах "британського інвестора". Бо на кону не тільки гроші киян, а в перспективі і державного бюджету", - підсумовує Олександр Аронець.