Законопроект про референдум ухвалено у першому читанні / фото УНІАН

Перший заступник голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук сподівається, що у листопаді парламент ухвалить закон про всеукраїнський референдум.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав сьогодні під час онлайн-прес-конференції.

Читайте такожЗеленський підписав закон про розвідку, необхідний для вступу в НАТО

Відео дня

Стефанчук зазначив, що в парламенті працює робоча група з напрацювання цілої низки законодавства, яке стосується питань народовладдя. «Першим таким млинцем і, я переконаний, що це не млинець нанівець, а правильний гарний правовий акт, це є проект закону про народовладдя через всеукраїнський референдум», - сказав він.

При цьому Стефанчук нагадав, що даний законопроект вже ухвалений парламентом в першому читанні. Він також зазначив, що «законопроект вже пройшов профільний комітет і підготовлений до другого читання, а зараз ще відпрацьовується з юристами».

Перший заступник голови ВР сподівається, що як тільки парламент в листопаді почне працювати в звичному режимі, то вже «у найближчі тижні буде винесений цей законопроект в зал».

«І я сподіваюся, що вже в листопаді народ України зможе отримати легітимний правовий механізм, який стосується здійснення народовладдя через всеукраїнський референдум», - наголосив Стефанчук.

Крім того, він заявив, що в Україні потрібно працювати над підвищенням правової культури.

Стефанчук зазначив, що проведення референдуму - це серйозні витрати з бюджету, тому предметом референдуму мають «ставати насправді важливі питання державної ваги».

За його словами, вартість референдуму, за попередніми підрахунками, складатиме «близько 2 мільярдів гривень». Стефанчук додав, що передбачено, що ініціюватиме референдум «народ України».

Законопроект "про Всеукраїнський референдум": електронне голосування

  • 9 червня 2020 року президент Володимир Зеленський вніс до парламенту законопроект «Про народовладдя через всеукраїнський референдум» (№3612). Проектом пропонується запровадити електронні процедури під час організації та проведення всеукраїнського референдуму, в тому числі електронне голосування.
  • 18 червня ВР ухвалила законопроект у першому читанні.
  • 14 вересня перший заступник голови ВР Руслан Стефанчук повідомив, що до законопроекту про референдум подано 1 тис. 222 поправки.
  • 16 вересня профільний Комітет Верховної Ради рекомендував парламенту розглянути та ухвалити в другому читанні й в цілому проект закону «Про народовладдя через всеукраїнський референдум».