Зеленський зробив заяву у День пам’яті захисників України / Скріншот

Президент України Володимир Зеленський взяв участь у церемонії вшанування пам’яті 223 воїнів, які загинули за свободу, незалежність і територіальну цілісність України.

Читайте такожПорошенко не з’явився на допит у справі щодо "Іловайського котла"

Трансляція заходу, який відбувся у Міноборони, велась на сторінці Офісу президента України у Facebook.

Відео дня

Глава держави заявив, що очікує від правоохоронних органів результату в розслідуванні злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту на Донбасі, «якою б гіркою правда не була».

"Якою б гіркою правда не була, правоохоронні органи повинні показати результат. Я знаю, що в Генеральній прокуратурі (Офісі генпрокурора – УНІАН) зроблений "департамент війни" (департамент Офісу генерального прокурора з нагляду за розслідуваннями злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту – УНІАН) саме для того, щоб розслідувати ті гучні, на жаль, криваві справи. Будемо сподіватися, що вони будуть в цьому напрямі крокувати вперед", - зауважив глава держави.

"Навряд чи ми можемо сподіватися на те, що така рана, як сьогоднішній день на тілі історії України, на серці батьків загиблих, коли-небудь затягнеться", - додав він.

Президент наголосив, що українська влада повинна робити все, щоб «ця рана не затягнулася» і щоб ніхто не забував імен українських героїв, які загинули за Україну.

"Щоб ми розповідали щодня, що такі трагедії в Україні були, такі герої в Україні були та є, які віддають своє життя. Наш головний обов’язок – донести історію України, історію наших героїв", - резюмував президент.

Заява Президента України Володимира Зеленського до Дня пам’яті захисників України.

Заява Президента України Володимира Зеленського до Дня пам’яті захисників України.

Опубліковано Офіс Президента України Субота, 29 серпня 2020 р.

День пам'яті захисників України: історія пам'ятної дати

  • 23 серпня 2019 року президент Володимир Зеленський підписав указ про встановлення 29 серпня Дня пам'яті захисників України. Глава держави постановив відзначати цю пам'ятну дату саме 29 серпня, оскільки в цей день шість років тому в Іловайському котлі загинуло найбільше бійців за весь час війни на Донбасі.
  • Наприкінці серпня 2014 року після запеклих боїв бійці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області. Російські військові обстріляли коридор, яким за домовленістю мали виходити українські бійці.
  • За офіційними даними, навколо Іловайська і в самому місті загинули 366 українських бійців, близько 450 дістали поранення, 300 потрапили в полон, 84 досі вважаються зниклими безвісти.
  • Разом з тим парламентська Тимчасова слідча комісія з розслідування Іловайської трагедії оцінювала загальні втрати українських військ у тисячу осіб.