ЗМІ розповіли, чого чекати від можливого нового першого віце-прем'єра Юлії Свириденко / фото facebook.com/Yulia Svyrydenko

Однією з ключових переваг кандидата на пост першого віце-прем'єр-міністра і міністра економіки Юлії Свириденко, яку напередодні затвердила фракція "слуг народу", називають розуміння специфіки роботи з іноземними інвесторами й сучасний погляд на питання стимулювання економіки України. Про це пише видання "Фокус". Журналісти наводять ключові фактори з біографії майбутньої другої людини в уряді Дениса Шмигаля.

Кандидатура Свириденко найближчим часом має бути запропонована Верховній Раді, йдеться в статті.

Автори нагадують, що Свириденко народилася і довгий час працювала в Чернігові. За освітою – економіст. У 2008 році закінчила з відзнакою Київський національний торговельно-економічний університет. Крім основної освіти, Свириденко також навчалася на різних післядипломних програмах. 

Відео дня

Після закінчення університету Юлія Свириденко у 2008 році почала працювати економістом з фінансової роботи українсько-андоррського спільного підприємства АТ "АМП" в Києві (компанія працює на ринку нерухомості). Через три роки – у 2011 році – Юлія Свириденко покинула компанію, оскільки була призначена головою постійного представництва Чернігова в місті Усі (Китайська Народна Республіка). На своїй посаді Юлія займалася залученням китайських інвесторів в Україну. За результатами роботи постійного представництва в Чернігові було зареєстровано підприємство "Еко-Втор" зі 100% іноземними інвестиціями.

На держслужбу Свириденко перейшла у 2015 році, ставши спочатку радником голови Чернігівської ОДА, а з серпня 2015 року – начальником Департаменту економічного розвитку в цій же адміністрації. З вересня 2017 року була в.о., а з 2018 – першим заступником голови Чернігівської ОДА, кілька років виконувала обов'язки губернатора регіону. За час її діяльності, писали ЗМІ, в період з 2015 до 2017 року, на різних посадах в Чернігівській ОДА, в економіку області надійшло понад 340 мільйонів доларів США прямих іноземних інвестицій (їх загальний обсяг склав 430 мільйонів доларів США). За темпом зростання інвестицій у 2017 році Чернігівщина посіла перше місце в Україні.

У 2019 році, пише видання, Свириденко запросили до Міністерства економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства на посаду заступника міністра, а потім з липня 2020 – першого заступника. До її обов'язків входило формування та реалізація державної політики у сфері праці та зайнятості населення, а також у сфері промислової та цінової політики.

З грудня 2020 року Свириденко працювала в Офісі Президента на посаді заступника керівника, де займається економічними питаннями, зв'язками з інвесторами. Вона також займається розробкою заходів для стимулювання економічного зростання України у 2021-2022 рр.

Крім того, з грудня 2020 року Свириденко очолює створену Президентом Володимиром Зеленським Раду зі сприяння бізнесу. У червні-вересні Свириденко також була членом наглядової ради НАК "Нафтогаз України". З березня 2020 до лютого 2021 входила до складу української делегації в Тристоронній контактній групі з врегулювання конфлікту на Донбасі, в підгрупу з економічних і соціальних питань.

Журнал "Фокус" включив її до списку ТОП-100 найбільш впливових жінок в Україні під №13.

"Великий обсяг завдань, з якими успішно справляється Свириденко в офісі, а також сучасний підхід і застосування в управлінні провідних світових практик стали одними з основних критеріїв, завдяки яким було прийнято рішення запропонувати Юлії Свириденко очолити Мінекономіки й обійняти посаду першого віце-прем'єр-міністра. Чи зможе широкий спектр її компетенцій, досвід роботи в держсекторі та з іноземними інвесторами переконати парламентську залу в необхідності доручити їй одну з ключових позицій в уряді – покаже голосування на одному з найближчих пленарних тижнів", – резюмує видання.