Пухкі й апетитні пиріжки з горохом – смачна страва.
Вони є дуже простою повсякденною й доволі доступною стравою. Пиріжки з горохом цілком можуть замінити повноцінну вечерю.
Пиріжки з горохом у духовці
- Сироватка - 500 мл
- Рослинна олія - 100 г
- Цукор - 100 г
- Дріжджі - 100 г
- Борошно - 1 кг
- Яйце - 1 шт.
Розвести в теплій воді або молоці дріжджі, додати цукор, сіль та декілька ложок борошна. Дати опарі постояти близько 30 хвилин. Краще поставити опару в тепле місце.
Тим часом приготувати начинку. В холодну воду засипати горох і довести його до кипіння, постійно знімаючи піну. Посолити, як горох розвариться. Паралельно обсмажити цибулю на сковороді і в кінці приготування додати її до горохового пюре. Дати йому охолонути.
Потім замісити тісто. Двічі його присадити. На третій раз змастити стіл рослинною олією й гарненько вимісити тісто. Сформувати кульки тіста однакової ваги.
Змастити поверхню рослинною олією й розкачати кожну кульку. У центр покласти трохи начинки і сформувати пиріжки.
Скласти пиріжки на деко. Перед відправкою в духовку вони повинні "вистояти", щоб ще раз підійшли і стали пишнішими. Змастити поверхню яйцем і відправити випікатися при температурі 180°С на 20-25 хвилин.
Смажені пиріжки з горохом
- Борошно - 350 г
- Молоко - 1 ст.
- Дріжджі сухі - 2 ч.л.
- Цукор - 1 ст.л.
- Сіль - 1 ч.л.
- Соняшникова олія - 3 ст.л.
- Соняшникова олія для смаження - 80 мл
Для начинки
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Горох сухий лущений - 1 ст.
У тепле молоко покласти дріжджі та цукор. Почекати, доки дріжджі спіняться.
Просіяти борошно. Потім влити в нього молоко з дріжджами і цукром, посолити. Додати 3 столові ложки соняшникової олії.
Читайте такожІталійський сільський яблучний пиріг: як приготувати неймовірну випічку
Замісити м'яке тісто – воно не повинно липнути до рук, але й не повинно бути дуже крутим. Чим ніжніше тісто, тим більш пишними вийдуть пиріжки.
Покласти тісто в тепле місце і накрити харчовою плівкою. Через годину воно підніметься.
Приготування начинки. Горох добре промити проточною водою. Потім залити холодною водою і покласти на 5-6 годин для набухання. Через цей час горох повністю вбере воду. Покласти його в каструлю і налити воду. Довести до кипіння й зняти рясну піну. Вогонь зменшити і варити до м'якості гороху. Потім злити зайву воду.
Цибулю підсмажити до золотистого кольору. Додати в горох, посолити за смаком.
Від тіста відірвати шматочок. Розкачати кожен шматочок у коржик і викласти в середину начинку, сформувавши пиріжки.
Викласти пиріжки на сковороду з гарячою олією й смажити з обох боків.