Рецепт печива на кефірі / фото ua.depositphotos.com

Печиво на кефірі – проста, але дуже смачна домашня випічка.

Складові печива, як і способи його приготування та випікання, дуже прості. Класичний рецепт печива на кефірі містить сам кисломолочний продукт, рослинне або вершкове масло (маргарин), борошно, цукор, соду, або розпушувач.

За рахунок використання кефіру таке печиво виходить м'яким.

Відео дня

Печиво "Дитячий садок"

  • Цукор - 1 ст.
  • Яйце куряче - 1 шт.
  • Кефір (або сметана) - 0,5 ст.
  • Маргарин - 200 г
  • Сода - 1 ч. л.
  • Борошно - 3 ст.
  • Кориця (за бажанням)

Змішати всі інгредієнти для тіста. Його можна зробити круте.

Вирізати різні фігурки або порізати однакові на ромбики.

Деко змастити маргарином (якщо випікатиметься на силіконовому килимку, то без змащування) і відправити у духовку, приблизно на 20 хвилин при температурі 180-190°С. Верх печива має підрум'янитися, а не пересмажитися.

Листкове печиво

  • Борошно - 3 ст.
  • Маргарин (для випічки) - 250 г
  • Кефір - 1 ст.
  • Сода гашена оцтом - 0,5 ч. л.

Для крихти

  • Борошно - 3/4 ст.
  • Цукор - 3/4 ст.
  • Масло вершкове - 100 г

Маргарин натерти на тертці. Додати борошно, кефір та соду. Замісити тісто і покласти у холод на годину.

Для крихти масло на тертці, й змішати всі інгредієнти. Потім теж покласти в холод.

Як приготувати смачне печиво на кефірі / фото ua.depositphotos.com

Тісто розділити на 6 частин. Розкачати перший корж і посипати частиною крихти.

На окремій дошці розкачати наступний корж, накрити ним перший корж і розкачати на ньому. Зверху знову крихту. Повторити цю процедуру з усіма коржами, останній не посипати. Розрізати на ромби або на інші фігури.

Випікати при температурі 180-200°С близько години – залежно від духовки. Посипати цукровою пудрою та викласти на блюдо.

Печиво "Гата"

  • Масло вершкове - 250 г
  • Борошно - 560 г
  • Кефір - 150 мл
  • Цукор - 100 г
  • Розпушувач - 10 г
  • Цукор ванільний - 20 г
  • Яйце - 2 шт.
  • Сіль - 5 г

Борошно (400 г) засипати в ємність блендера, всипати розпушувач, посолити, додати 125 г масла порізаного шматочками. Запустимо пристрій на кілька хвилин – маса повинна стати однорідною.

Викласти вміст чаші у миску.

Вбити туди ж одне яйце, залити кефіром. Усе ретельно перемішати ложкою. Має вийти еластичне та ніжне тісто.

Скачати з нього кулю. Загорнути поліетиленом. Залишимо на полиці холодильника охолоджуватися на 20 хвилин.

Приготування начинки. У зручному ковшику розтопити решту масла (125 г). Залити його в глибоку миску. Всипати до масла борошно (160 г), додати цукор і ванільний цукор. Кондитерської лопаткою перемішати компоненти.

Рецепт домашнього печива на кефірі / фото ua.depositphotos.com

Звільнити від плівки охолоджений шар тіста. Поділити на дві частини. Одну розкачати в тоненький пласт. Розподілити половину начинки по поверхні пласта. Залишити трохи вільного простору з одного боку.

Скачати пласт у щільний рулетик. Змастити його по всьому периметру кондитерським пензликом сумішшю одного жовтка з чайною ложкою води. Ножем розрізати рулетик на рівні частини.  Те ж саме зробити з другою частиною тіста.

Викласти сформовані маленькі рулетики на деко, застелене харчовим папером. Випікати печиво "Гата" впродовж 20-30 хвилин при температурі 180°С.

Щойно на поверхні випічки з'явиться золотава скоринка, печиво "Гата" готове. Трохи охолодити і можна починати знімати пробу.

Печиво "Картопля"

  • Маргарин (або вершкове масло) - 200 г
  • Борошно - 3 ст.
  • Кефір - 0,5 ст.
  • Яйце куряче - 1 шт.
  • Цукор - 2 ст. л.
  • Сода
  • Сіль

Для начинки

  • Цукор - 1 ст.
  • Горіхи - 1 ст.

Для обсипання

  • Цукор - 2 ст. л.
  • Какао-порошок - 2 ст. л.

Змішати борошно, цукор, дрібку соди та дрібку солі. Дрібно порубати маргарин, додати в тісто. Вбити яйце і влити кефір. Замісити тісто.

Залишити тісто відпочивати у прохолодному місці.

Читайте такожСолодко-п’янка вишнева наливка: рецепти смачного напою

Приготування начинки. Порубати горіхи і змішати їх з цукровим піском.

Розкачати тісто завтовшки 3 мм. Вирізати круглі коржі діаметром 6-10 см. На коржі покласти начинку й сформувати кульки.

Викласти печиво на змащений маргарином лист для випічки. Випікати в духовці при середній температурі до злегка золотистого кольору.

Змішати цукровий пісок і какао-порошок. Гаряче печиво обваляти в цій посипці.

Інші рецепти, які можуть зацікавити: