Як приготувати ідеальний борщ / фото 1zoom.ru

Борщ - це візитівка України. Борщ знають у всіх куточках світу і саме цю страву першою куштують іноземці, які приїжджають до України. Але чому борщ виходить дійсно смачним далеко не у всіх? Ми розповімо вам, що необхідно робити, щоб ваш виходив завжди.

Чи потрібно класти в борщ цукор

Так, потрібно. Без цукру ви будете відчувати присмак буряка, що далеко не всім подобається. Крім того, якщо ви додаєте в борщ томатну пасту або томатний соус, без цукру ваш борщ буде мати кислуватий присмак. 

Навіщо додавати цукор в борщ

Цукор додають в борщ з кількох причин. По-перше, він істотно покращує смак м'ясного бульйону. По-друге, саме цукор відтіняє всі спеції, і вони починають грати набагато яскравіше. Страва стає більш насиченою. І, нарешті, найголовніше - саме цукор балансує всі смаки в борщі. Без ложки цукру ви ніколи не зможете з'єднати в єдине ціле смак кислого оцту та солодкого буряку. 

Відео дня

Як зробити так, щоб борщ був червоним

Щоб борщ вийшов червоного кольору мало просто додати буряк, потрібно знати кілька секретів. По-перше, купуйте буряк витягнутої форми, він набагато яскравіший за круглий. По-друге, якщо при чищенні ви бачите, що буряк відверто блідий - краще не використовуйте його. Скоріш за все, вам трапився кормовий плід. Борщ з нього буде чим завгодно, але тільки не борщем.

І, нарешті, найголовніше - щоб борщ мав яскравий колір, натертий на тертці буряк потрібно скропити лимонним соком або оцтом. Саме кислота збереже колір. 

Скільки цукру додаємо в борщ

Кількість цукру безпосередньо залежить від розміру вашої каструлі та кількості буряка. На 2-3 середні буряки, або на каструлю об'ємом 3 літри буде достатньо 1-2 чайних ложок цукру.

Для чого в борщ додають оцет

Оцет необхідний для яскравого кольору. Саме оцет допомагає зберегти яскравий колір буряка після того, як страва закипає. Додайте до натертого буряка кілька ложок оцту під час тушкування і ваша борщова заправка вийде набагато яскравішою. Також можна використовувати лимонний сік. 

Які вітаміни містяться в борщі

Через вміст великої кількості овочів борщ - це не тільки смачно, але і корисно. У правильно приготованому борщі міститься велика кількість вітамінів групи В, С, К. Також в борщі містяться органічні кислоти, фолієва кислота, амінокислоти, пантотенова кислота, мінеральні солі та каротиноїди.

Кращі рецепти

Борщ класичний

Свинина (краще на кістці) - 500 г, картопля - 500 г, капуста білокачанна - 500 г, буряк - 300 г, морква - 200 г, Цибуля ріпчаста - 2 шт., томат-паста - 2 ст. ложки, сіль і перець - на смак.

Відварюємо м'ясо до готовності. Буряк і моркву чистимо та натираємо на тертці. Тушкуємо в глибокій сковороді буряк, моркву та дрібно нарізану цибулю до готовності. Додаємо до овочів кілька ложок томатної пасти, сіль, цукор та мелений перець. Перемішуємо і тушкуємо ще кілька хвилин. До відвареного м'яса додаємо дрібно нарізану картоплю і нашатковану капусту. Як тільки картопля закипить, відправляємо в каструлю заправку з буряка. Доводимо борщ до кипіння, зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо під закритою кришкою до готовності картоплі. Додаємо сіль і перець. Подаємо борщ з салом, чорним хлібом та сметаною.

Борщ з чорносливом

Яловичина або свинина - 300 г, картопля - 400 г, капуста білокачанна - 300 г, буряк - 300 г, морква - 300 г, Цибуля ріпчаста - 200 гр, томатна паста - 2 ст.ложки, сіль і перець - до смаку.

М'ясо промиваємо і відварюємо м'ясо до готовності. Чорнослив промиваємо і замочуємо у воді на кілька годин. Буряк і моркву чистимо і натираємо на тертці. Чорнослив нарізаємо тонкими смужками. Тушкуємо в глибокій сковороді буряк, моркву, чорнослив і дрібно нарізану цибулю до готовності. Додаємо до овочів томатну пасту, сіль, цукор і мелений перець. Відправляємо в бульйон дрібно нарізану картоплю і нашатковану капусту. Як тільки картопля закипить, викладаємо в каструлю тушковані овочі. Варимо борщ до готовності картоплі. Подаємо зі сметаною та часником.

Борщ з квасолею

Будь-яке м'ясо - 300-400 г, квасоля-200 гр. картопля - 400 г, капуста білокачанна - 300 г, буряк - 300 г, морква - 300 г, Цибуля ріпчаста - 200 гр, томатна паста - 2 ст.ложки, сіль і перець - на смак.

Квасолю замочуємо на ніч. Варимо м'ясо до готовності. Як тільки м'ясо почне закипати, зливаємо перший бульйон. Промиваємо м'ясо, наливаємо свіжу воду і відразу ж відправляємо до м'яса квасолю. Квасоля вариться досить довго і якщо ви не хочете довго стояти біля плити, можете використати магазинну консервовану квасолю з розрахунку 500 грамів на 3-4 літри борщу. Цю квасолю не потрібно заздалегідь замочувати та відварювати

Водночас буряк і моркву чистимо і натираємо на тертці. Цибулю дрібно нарізаємо. Тушкуємо в глибокій сковороді буряк, моркву і цибулю майже до готовності. Додаємо до овочів томатну пасту, сіль, цукор і мелений перець. Перемішуємо і тушкуємо ще кілька хвилин. Якщо ви використовуєте консервовану квасолю, додаємо її до овочів і тушкуємо ще відправляємо в бульйон дрібно нарізану картоплю і нашатковану капусту. Як тільки картопля закипить, викладаємо в каструлю тушковані овочі. Варимо борщ до готовності картоплі. Подаємо з пампушками, сметаною і свіжою зеленню.

Борщ з болгарським перцем

М'ясо - 300 г, болгарський перець - 300-400 гр. картопля - 400 г, капуста - 300 г, буряк - 300 г, морква - 200 г, Цибуля ріпчаста - 200 гр, томатна паста - 2 ст.ложки, сіль і перець - до свого смаку.

М'ясо промиваємо і відварюємо м'ясо до готовності. Болгарський перець чистимо і нарізаємо тонкою соломкою. Використовуйте м'ясистий ароматний перець, тоді борщ буде набагато ароматні. Буряк і моркву чистимо і натираємо на тертці.  Тушкуємо в глибокій сковороді буряк, нарізаний болгарський перець, моркву і дрібно нарізану цибулю до готовності. Додаємо до овочів томатну пасту, сіль, цукор і мелений перець. Відправляємо в бульйон дрібно нарізану картоплю і нашатковану капусту. Як тільки картопля закипить, викладаємо в каструлю тушковані овочі. Варимо борщ до готовності картоплі. Подаємо зі сметаною і чорним хлібом.

Борщ з вишнею

М'ясо на кістці - 400-500 гр, свіжа вишня - 200-300 гр, картопля - 400 г, капуста - 300 г, буряк - 300 гр, морква - 150 гр, Цибуля ріпчаста - 200 гр, томатна паста - 1-2 ст.ложки, сіль і перець - на смак.

М'ясо промиваємо і доводимо до кипіння. Перший бульйон зливаємо. Відварюємо м'ясо до готовності. Буряк і моркву чистимо і натираємо на тертці.  Тушкуємо в глибокій сковороді дрібно нарізану цибулю, буряк і моркву до готовності. Додаємо до овочів томатну пасту, сіль, цукор і мелений перець. Якщо у вас дуже кисла вишня, томатну пасту можна взагалі не використовувати.

Відправляємо в бульйон дрібно нарізану картоплю і нашатковану капусту. Як тільки картопля закипить, викладаємо в каструлю тушковані овочі. Додаємо очищену від кісточок свіжу вишню. Врахуйте, що використовувати консервовану вишню не бажано, оскільки в ній занадто багато цукру. Варимо борщ до готовності картоплі. Подаємо зі сметаною.