
Багатьом знайома така проблема - готувати або ніколи, або не хочеться. Робота, діти, прання, прибирання - часу на приготування їжі не залишається зовсім. Але іноді, якщо з'являється вільний вечір і натхнення, чому б не порадувати своїх близьких гастрономічними шедеврами? УНІАН пропонує кілька страв, які точно сподобаються навіть найвибагливішим.
Раніше ми розповідали, що приготувати з курячого філе.
Запіканка м'ясна з картоплею
- картопля - 700 г;
- фарш свинячо-яловичий - 400 г;
- сир твердий - 80 г;
- цибуля зелена - 3-4 шт;
- яйця - 1-2 шт;
- сметана (за бажанням) - 1-2 ст.л;
- сіль - за смаком;
- перець чорний мелений - за смаком;
- олія рослинна або вершкове масло - для змащування форми.
Картоплю очистити, натерти на крупній тертці, рідину віджати. Змастити олією форму для запікання, викласти половину картоплі. Зверху шаром викласти м'ясний фарш, посолити й поперчити. Нарізати зелену цибулю і посипати нею фарш. Сир натерти на крупній тертці, змішати з картоплею, що залишилася, додати яйця. Перемішати, посолити та поперчити.
За бажанням можна додати сметану. Викласти сирно-картопляну масу останнім шаром, вирівняти ложкою. Запікати страву в духовці 1 годину за температури 180°C.
Запіканка з кабачків із фаршем і помідорами

- кабачки - 1,2 кг;
- фарш із яловичини - 500 г;
- помідори - 8 шт;
- цибуля ріпчаста - 2 шт;
- сир твердий - 100 г;
- сметана - 150 г;
- яйця - 4 шт;
- томат-паста - 2 ст.л;
- зелень петрушки;
- зелень кропу;
- сіль - за смаком;
- перець чорний мелений - за смаком.
Цибулю дрібно нарізати й обсмажити до золотистого кольору. Додати фарш, посолити, поперчити, смажити до готовності. Томатну пасту розвести водою і додати до фаршу. Кабачки натерти на дрібній тертці, рідину віджати.
Читайте такожГрузія у вас вдома: 3 найкращі рецепти хачапурітакож натерти, помідори нарізати кільцями, подрібнити зелень. Наприкінці посолити овочі. Збити яйця з сіллю, додати сметану, перемішати.
Змастити деко олією, викласти половину кабачків, потім фарш, зверху - решту кабачків. Далі викласти шар помідорів, залити яєчною сумішшю, посипати сиром і зеленню. Запікати страву в духовці 40 хвилин за 180°C.
Самса домашня
Для тіста:
- борошно пшеничне - 0,5 кг;
- масло вершкове - 100 г;
- вода - 250 мл;
- сіль - 1 ч.л;
- яйце куряче - 1 шт.
Для начинки:
- фарш м'ясний - 0,6 кг;
- цибуля ріпчаста - 2 шт;
- сіль - 0,5 ч.л;
- перець чорний мелений - за смаком.
Борошно просіяти, потім у нього додати підсолену воду. Вимісити тісто і залишити його "відпочивати" мінімум на півгодини. У фарш додати сіль, перець і дрібно нарізану цибулю. Тісто розкачати, промазати його топленим вершковим маслом, закрутити кожен пласт тіста в "ковбаску". На годину прибрати заготовки в морозилку.
Дістати тісто, розрізати його на кілька рівних частин, розкачати коржі для самси. На кожен коржик викласти фарш і склеїти кінці. Деко застелити пергаментом, промазати самсу олією і викласти на поверхню. Запікати в духовці 30-40 хвилин за 200°C.
Люля-кебаб

- фарш (баранина або свинина) - 700 г;
- сало (курдюк або сало домашньої свині) - 100 г;
- цибуля - 2 шт;
- сіль і перець - за смаком;
- коріандр - за смаком;
- базилік сушений - за смаком;
- часник - 2 зубки;
- зелень кінзи - 5-6 гілочок;
- олія рослинна - 50 г або скільки піде.
Подрібнити цибулю, часник, зелень і сало, вимішати разом із фаршем і спеціями. Щільно утрамбувати в мисці, полити олією, накрити кришкою і залишити в холодильнику на ніч.
Розігріти духовку до 250°C, застелити деко фольгою. Сформувати з фаршу овальні коржі, покласти зверху на кожен шампур, потім руками зібрати люля і притиснути до шампура. Викласти люля на відстані 2 см один від одного, полити олією.
Готувати за 200°C 30-40 хвилин. Один раз за весь час можна перевернути шампури.
Вас також може зацікавити: