
Патисони - це рослини з сімейства гарбузових, які за смаком злегка нагадують кабачок і, власне, гарбуз. УНІАН розповість, як приготувати патисони на вечерю або обід, щоб вийшло смачно.
- Патисони з сиром і сметаною в духовці
- Патисони, фаршировані м'ясом і рисом в духовці
- Смажені патисони з часником
- Овочеве рагу без м'яса з патиссонами
Раніше ми говорили про те, як зробити бабусине лечо на зиму.
Патисони з сиром і сметаною в духовці
- Патисони - 700 г
- Сметана - 200 мл
- Сир твердий - 150 г
- Яйце - 1 шт.
- Цибуля зелена (або кріп свіжий) - 20 г
- Сіль - за смаком
- Перець чорний мелений - за смаком
Духовку розігріти до 180°C. Вимити і нарізати зелену цибулю, патисони також вимити, нарізати кружечками. У мисці змішати сметану і яйце, посолити, перемішати вінчиком і додати зелену цибулю. Знову перемішати і натерти твердий сир.
Форму для запікання змастити вершковим маслом, викласти патисони, залити їх сметанно-яєчною сумішшю і посипати сиром. Запікати в духовці 30-40 хвилин при 180°C.
Патисони, фаршировані м'ясом і рисом в духовці
- Патисони - 6-8 шт.
- Рис варений - 300 г
- Фарш м'ясний (змішаний) - 500 г
- Масло вершкове - 1 ст. л
- Сіль
- Перець
- Каррі або інші спеції
- Цибуля - 1 шт.
- Морква - 1 шт.
- Зелень петрушки і кропу - 2 ст. л
- Сир твердий - 75 г
Патисони вимити, розрізати навпіл і чайною ложкою вийняти середину. Зі зворотного боку овоча злегка зрізати ребро, щоб "човники" були більш стійкими. М'ясний фарш, дрібно нарізану цибулю і терту моркву обсмажити на сковороді до готовності. Посолити, поперчити, додати спеції і зелень, перемішати.
Заповнити фаршем овочеві човники, викласти на змащене маслом деко або в форму для запікання і готувати в духовці 50 хвилин при 200°C. Через час дістати патисони, посипати їх тертим сиром і знову відправити в духовку на 10 хвилин.
Смажені патисони з часником
- Патисони - 3 шт
- Сіль - за смаком
- Борошно - 3-4 ст. л
- Часник - 2 зубчики
- Зелень - за смаком
- Сметана або майонез - 4 ст. л
Патисони вимити, нарізати кружечками, посолити і обваляти в борошні. Розігріти олію на сковороді, викласти овочі і обсмажити їх до золотистого кольору. Часник пропустити через прес, зелень дрібно нарізати, змішати їх зі сметаною (майонезом). Подавати смажені патисони разом з соусом.
Овочеве рагу без м'яса з патиссонами
- Картопля - 4 шт.
- Патисон - 1 шт.
- Перець болгарський червоний - 1 шт.
- Помідори - 2 шт.
- Морква - 1 шт.
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Сіль - 1/2 ч. л
- Перець чорний мелений - на кінчику ножа
- Паприка копчена мелена - 1/4 ч. л
- Каррі мелений - 1/4 ч. л
- Вода - 125 мл
- Масло рослинне - 2 ст. л
Цибулю і моркву очистити, промити, нарізати кубиками, а потім обсмажити на олії 5 хвилин. Патисон також вимити, нарізати кубиками і викласти до овочів. Так само вчинити з болгарським перцем і картоплею. Потім влити воду, додати сіль і чорний перець, довести вміст до кипіння, накрити кришкою і готувати 15 хвилин на середньому вогні.
З помідорів зняти шкірку, нарізати кубиками і викласти в сковороду до решти овочів, додати каррі і паприку. Все перемішати і після того, як страва закипить, готувати її ще 10 хвилин.