Ситна гарбузова каша з пшоном для всієї родини - ідеальна страва холодного вечора. Важко уявити більш традиційний осінній обід. Гарбузи в давні часи вирощувала кожна українська родина, а пшоно було найдоступнішою крупою.
Для багатьох людей ця їжа асоціюється з безтурботним дитинством. Бабусина гарбузова каша на молоці з пшоном, ситна й ароматна, була смачнішою за дорогі делікатеси. Пропонуємо повторити страву вдома - це зовсім неважко.
Гарбузова каша з пшоном на молоці в каструлі
Інгредієнти:
- гарбуз - 500 г;
- пшоно - 200 г;
- вода - 400 мл;
- молоко - 400 мл;
- вершкове масло - 50 г;
- цукор за смаком;
- спеції за смаком (кориця, ванільний цукор, мускатний горіх);
- сухофрукти за смаком.
Пшоно промийте кілька разів, залийте водою і доведіть до кипіння на плиті. Потім злийте окріп, знову залийте чистою водою і закип'ятіть.
Гарбуз промийте та очистіть. Наріжте якомога меншими шматочками, щоб швидше зварився. Викладіть у каструлю з пшоном. Прикрийте кришкою і варіть 10 хвилин.
За цей час вода має повністю випаруватися. Тепер залийте молоком, додайте цукор і вершкове масло, улюблені спеції. Варіть гарбузову кашу до готовності 30 хвилин, обов'язково помішуючи, щоб не пригоріла.
Гарбузова каша в мультиварці з пшоном
Інгредієнти:
- пшоно - 170 г;
- м'якоть гарбуза - 200 г;
- молоко - 400 мл;
- вода - 400 мл;
- вершкове масло - 40 г;
- цукор за смаком.
Пшоно залийте окропом і залиште на 5 хвилин. Це потрібно для того, щоб прибрати гіркоту. Промийте крупу кілька разів. М'якоть гарбуза дрібно наріжте та змішайте з пшоном.
Стіни чаші мультиварки щедро змастіть вершковим маслом. Викладіть гарбуз із крупою, всипте цукор, залийте молоком і водою. Увімкніть режим "Каша" або "Молочна каша" і закрийте кришку.
Вариться гарбузова каша з пшоном у мультиварці приблизно 30 хвилин. Час може змінюватися залежно від моделі пристрою.