Тушонка - дуже бажаний товар і практично єдине джерело білка у воєнний час. Тушонку можна додавати в багато страв, роблячи їх ситними і смачними. Однією баночкою консервованого м'яса можна тиждень годувати сім'ю. Вийде не менш смачно, ніж зі свіжим м'ясом.
Раніше УНІАН розповідав, як зробити тушонку вдома, якщо не виходить купити готову.
Тушонка з гречкою
- Яловича тушонка - 2 банки.
- Морква - 1 шт.
- Помідори - 1 шт.
- Гречка - 200 г.
- Цибуля - 1 шт.
- Соняшникова олія - 6 ст. л.
- Кориця, мускатний горіх або інші доступні спеції - 1 ч. л.
Гречку промити і варити на середньому вогні 20 хвилин. Моркву натерти на тертці, цибулю дрібно нарізати, помідор порізати кубиком. Нагріти олію в сковорідці і смажити моркву 3-5 хвилин. Потім покласти в сковороду помідори і цибулю, смажити 8 хвилин.
Тушонку викласти до овочів, перемішати і тушкувати все разом 10 хвилин. Висипати гречку в сковороду, посолити і поперчити і тушкувати ще 5 хвилин під закритою кришкою.
Тушкована картопля з тушонкою
- Картопля - 8 штук.
- Тушонка - 1 банка.
- Цибуля - 1 шт.
- Часник - 1 зубчик.
- Морква - 1 шт.
- Томатна паста - 1 ст. л.
- Олія - 1 ст. л.
- Сіль, перець за смаком.
Цибулю і часник дрібно нарізати, моркву нарізати кубиком. Тушонку перекласти в тарілку, прибрати зайвий жир і розім'яти виделкою. Картоплю нарізати кубиком, перекласти в каструлю і залити водою до середини. Поставити картоплю тушкуватися на маленький вогонь. Одночасно обсмажити на олії цибулю і моркву 10-12 хвилин.
В овочі додати томатну пасту і тушонку. Помішуючи, тушкувати м'ясо з овочами 5 хвилин. Викласти суміш в каструлю з картоплею і перемішати. Посолити, поперчити, накрити каструлю кришкою і тушкувати до готовності картоплі. В кінці додати рубаний часник і зелень при наявності.
Солянка з тушонкою
- Картопля - 3 шт.
- Перлова крупа - 200 г.
- Морква - 1 шт.
- Цибуля - 1 шт.
- Яловича тушонка - 600 г.
- Солоні огірки - 3 шт.
- Томатна паста - 100 г.
Перлову крупу промити і зварити до напівготовності (приблизно 20 хвилин). Приготувати зажарку: смажити терту моркву з нарізаною цибулею 10 хвилин. Окремо довести до кипіння 3 л води. У киплячу воду покласти нарізану кубиком картоплю і перловку, варити 10 хвилин. Додати томатну пасту, огірки і зажарку, варити ще 5 хвилин, посолити і поперчити в кінці.