Як правильно варити картоплю / фото ua.depositphotos.com

Вміння варити картоплю правильно завжди знадобиться на кухні, адже українці використовують цей овоч у багатьох повсякденних рецептах. У багатьох повсякденних рецептах присутня варена картоплю. УНІАН розповість вам, як правильно готувати цей овоч для пюре, салату і гарніру, щоб він був м'яким і не перевареним.

Загальні поради для варіння картоплі

  • Для варіння потрібно підбирати бульби однакового розміру, інакше вони зваряться нерівномірно.
  • Чим менше розмір картоплин, тим швидше зваряться овочі. Якщо вам потрібно зварити картоплю якомога швидше, поріжте її на дрібні шматочки.
  • Для приготування пюре вибирайте крохмалисті сорти - вони добре розварюються. А для салатів варто вибрати картоплю, що не розварюється. Щоб зрозуміти, до якого типу відноситься овоч, розріжте його на дві частини і потріть їх. У крохмалистої картоплі половинки злипнуться, а у не крохмалистої з'являться краплі води.
  • Щоб варена картопля була смачною, перед варінням можна покласти в воду лавровий лист або зубчик часнику. Також можна зварити картоплю на м'ясному бульйоні.
  • Щоб картопля зварилася швидше, у воду покладіть шматочок вершкового масла. Так час варіння скоротиться на 5 хвилин.

Як варити картоплю в мундирі

Картоплю ретельно помити і відібрати однакові за розміром бульби. Щоб шкірка не потріскалася, в декількох місцях її можна проколоти виделкою. Покласти в каструлю і залити водою так, щоб рідина повністю її покривала. На 1 л води покласти 0.5 ч.л. солі. Накрити каструлю кришкою і поставити на сильний вогонь. 

Після закипання картоплю варять на середньому вогні 20–25 хвилин. Дуже молоді бульби варяться 15 хвилин, а старі овочі готуються 30 хвилин. Готовність можна перевірити, проколовши бульбу виделкою.

Відео дня

Картоплю для салату потрібно варити трохи менше - 15-18 хвилин. Вона повинна бути злегка твердою і добре тримати форму.

Скільки варити картоплю / фото ua.depositphotos.com

Як варити очищену картоплю

Ретельно очистити картоплю від шкірки і всіх вічок. Великі бульби нарізати на кілька частин. Покласти картоплю в каструлю і повністю залити холодною водою. Якщо вам потрібно, щоб картопля не розварилася, додайте 1 столову ложку оцту на 1 л води. Поставте каструлю на великий вогонь і зменшіть його до середнього, коли вода закипить.

Ціла очищена картопля вариться 20-25 хвилин, дрібно нарізана - 15-20 хвилин. Після приготування злийте всю воду, інакше картопля розвариться. 

Вам також може бути цікаво: