Вчені знайшли рішення для головної проблеми в роботі реактора ядерного синтезу / ITER

Вчені десятиліттями шукали спосіб контролювати процес ядерного синтезу, під час якого ізотопи гідрогену об’єднуються в гелій, виділяючи при цьому величезну кількість енергії. Фактично це той же процес, який відбувається на Сонці. Якби вдалося знайти спосіб контролювати його, людство отримало б майже невичерпне джерело чистої енергії.

Термоядерний синтез вимагає, щоб ізотопи перебували в середовищі, температура якого сягає сотень мільйонів градусів. За таких умов атоми пального розпадаються, утворюючи плазму. Найкращим способом стримувати її вважалося створення спеціальних магнітних полів.

Читайте такожВчені зняли на відео ядерний вибух у реакторі

Відео дня

І тепер після багатьох років поступового прогресу людство нарешті входить в період, коли ядерний синтез через магнітне стримування стає реальністю. Про це на сторінках Newsweek пишуть астрофізики з Прінстонського університету Аллан Рейман і Натаніель Фішер.

Міжнародний експериментальний термоядерний реактор (ITER) у Франції, покликаний продемонструвати доцільність використання ядерного синтезу, завершений на 60%. Очікується, що перша плазма в ньому буде створена в середині наступного десятиліття. Але ключовим викликом досі лишається нестабільність плазми, що може спричинити великий збій, в ході якого вона дуже швидко буде втрачатися. Останні дослідження на найбільшому діючому пристрої магнітного стримування виявили, що такий сценарій у 95% випадків розвивається через серйозну недосконалість магнітного поля, яку називають «магнітними островами».

Читайте такожBoeing запатентував авіаційний двигун, що працює на енергії термоядерних вибухів

Однак, автори статті стверджують, що проблему можна вирішити за допомогою ефекту, який вони назвали «радіочастотною конденсацією струму» (РКС). З його допомогою можна покращити процес стабілізації плазми і придушити магнітні острови. Для цього потрібно скерувати радіочастотні хвилі з електричним струмом в центр цих проблемних зон. Це схоже на «радіаційну терапію», але для таких магнітних недосконалостей. Задум в тому, щоб за допомогою хвиль нагріти центр магнітних островів у полі. Таким чином, струм в центрі буде вищим, ніж на периферії шкідливої області, що створить стабілізуючий ефект.