Ілюстрація / REUTERS

Експерименти показали, що в семи відсотках випадків джерелом основної маси ДНК на руків'ї ножа може бути не людина, яка його взяла, а той, кому вона перед цим гаряче потиснула руку.

Доповідь про це прозвучала на щорічній зустрічі Американської академії судмедекспертизи (AAFS), що пройшла в Балтіморі, передає Naked Science.

Судячи з усього, сліди ДНК поширюються легше і ширше, ніж заведено вважати, і експертам, котрі займаються їх вивченням, слід брати це до уваги.

Відео дня

Доповідь зробила Синтія Кейл із Х'юстонського центру судмедекспертизи - раніше її команда вже виявила, що після двохвилинного рукостискання ДНК першої людини може розсіюватися з рук другої на навколишні предмети й залишати сліди, що знаходяться.

Нові експерименти різко скоротили оцінку часу, достатнього для такого перенесення ДНК, до 10 секунд. Однак Кейл і її колеги впевнені, що це не межа і навіть звичайного короткого рукостискання може бути достатньо.

Читайте такожВчені NASA отримали компонент ДНК, що доводить космічне походження життя

Аналогічні висновки зробила й інша команда експертів, яка виступила на форумі AAFS. У своїх експериментах Лієн Райзор і її колеги з Університету Індіанаполіса імітували ситуацію звичайного ресторану. Одна група добровольців сиділа за столами й передавала один одному страви. Інша вільно переміщалася навколо та могла навіть залишати приміщення, але не доторкалася ні до друзів, ні до сидячих за ними. Потім учені вивчили ДНК з пластикових стаканчиків і глечиків з напоями на столах.

ДНК кожного добровольця, який сидів за столом, виявилася на всіх без винятку стаканчиках і глечиках - навіть тих, до яких не торкалися. Знайшлася й ДНК добровольців, які просто ходили при цьому по кімнаті.

Більш того, виходячи з кількості ДНК, що збереглася, експерти не змогли визначити, хто з людей брав до рук предмет, хто тримав його останнім і як довго.