Ілюстрацією проблеми мінімальної поверхні є мильні бульбашки, які мають мінімальну площу поверхні при заданому обсязі / KISHORE KUMAR

Абелівську премію, одну з найпрестижніших нагород у галузі математики, цього року було присуджено американському професору Карен Уленбек з Університету Техасу в Остіні.

Читайте такожНобелівського лауреата позбавили почесних звань за расистські висловлювання

Як повідомляє ВВС, Уленбек отримала премію за роботу з вивчення мінімальних поверхонь.

Відео дня

Ілюстрацією проблеми мінімальної поверхні є мильні бульбашки, які мають мінімальну площу поверхні при заданому об’ємі.

У заяві комітету премії йдеться, що премію присуджено за досягнення в галузі геометричних диференціальних рівнянь з частковими похідними, калібрувальної теорії та інтегрованих систем.

У рішенні академії зазначається вплив робіт 76-річної Уленбек на аналіз, геометрію та математичну фізику.

Уленбек стала першою жінкою, якій присуджено цю престижну премію.

Абелівська премія була заснована урядом Норвегії у 2002 році на честь норвезького математика Нільса Хенріка Абеля і з 2003 року щорічно присуджується видатним математикам.

Лауреат премії цього року отримує близько 700 тис. доларів.

Голова Абелівська комітету Ханс Мунте-Каас наголосив, що роботи Уленбек мали значний вплив на аналіз, геометрію та математичну фізику, її роботи змінили погляд вчених на деякі проблеми математики.

"Її теорії зробили революцію в нашому розумінні проблеми мінімальних поверхонь", - зазначив глава комітету.

На думку експертів, роботи Уленбек цікаві тим, що вони дали фізикам ключ до вивчення низки проблем - таких як поведінка субатомних частинок і теорія уніфікації електромагнетизму.

Минулого року Абелівську премію було присуджено професорові Інституту перспективних досліджень американського Прінстона Роберту Ленглендсу за програму, що об'єднує теорію представлень з теорією чисел.