REUTERS

Команда археологів в Бразилії розкопала кам’яні знаряддя мавп-капуцинів, віком 3000 років, і вони показують зміни в поведінці і раціоні харчування.

Вчені відзначають, що знаряддя змінилися всього за 450 поколінь мавп, пише Ars Technica.

Читайте такожВчені з'ясували, навіщо японські макаки приймають гарячі ванни

Відео дня

Археологічні дані про використання людьми інструментів датуються приблизно 2,5 млн років, і археологи використовують зміни в технології створення кам’яних інструментів, щоб відстежувати зміни в людській еволюції, культурі і способі життя. Знаряддя мавп також змінюються, але в стислих часових масштабах.

Мавпи-капуцини більш універсальні при використанні знарядь, ніж шимпанзе. Вони вибирають каміння правильних розмірів і форм для різних завдань, від копання до злому різних горіхів і насіння (Кожен має свої власні розміри і вагові характеристики в якості ідеального інструменту для злому).

У бразильському національному парку Серра-де-Капівара група капуцинів зламує горіхи кеш’ю круглими кварцитовими камінням, які вони вибирають і несуть в гай кеш’ю з сухого русла, розташованого на відстані близько 25 м. Капуцини переробляли їжу в одному і тому ж місці протягом принаймні 3000 років - і залишали після себе свої явно стерті інструменти. Це близько 450 поколінь мавп, і за цей час археологи помітили деякі серйозні зміни в кам’яних молотках і способах їх використання.

Знімки знарядь праці, знайдені археологами / Фото: Tiago Falótico et. al., Nature Ecology & Evolution 2019

Експедиція археологів знайшла 122 кам'яних артефактів капуцинів. Всі вони відрізняються за розміром і, за припущенням учених, що призначалися для різної їжі. Автори стверджують, що це перший приклад еволюції знарядь праці у мавп.

Старі камені, знайдені на цьому місці, відносно невеликі і легкі, хоча вони сильно пошкоджені практично зі всіх сторін і не містять слідів кешью. Автори припускають, що ці інструменти колись використовувалися для колки невеликих горіхів - набагато менших, ніж кешью.