У Google зізналися у прослуховуванні користувачів / фото flickr.com

Корпорація Google визнала, що її фахівці прослуховують команди, які користувачі віддають її голосовому помічнику.

У коментарі на сайті компанія зазначила, що аудіозаписи використовуються для аналізу мови з метою поліпшення розпізнавання мов.

Раніше бельгійський телеканал VRT NWS повідомив про витік аудіозаписів користувачів, в їх розпорядженні опинилися більше тисячі записів. За даними каналу, серед зразків були і конфіденційні дані (адреси, дзвінки по роботі, розмови батьків з дітьми). Журналісти змогли зв'язатися з деякими з людей за допомогою особистої інформації із записів і ті підтвердили, що це їх голос.

Відео дня

Читайте такожGoogle посилила правила Play Store

При цьому деякі записи були зроблені помилково через випадкову активацію асистента. Зазвичай запис проводиться тільки після того, коли голосовий помічник почув фразу «Ok, Google». Компанія записує команди користувачів смартфонів з Google Assistant і розумної колонки Google Home.

Google підтвердила, що ділиться уривками записів між користувачами і сервісом із експертами з мов у різних частинах світу. У компанії наголосили, що на аналіз спрямовується не більше 0,2 відсотка всіх команд користувачів. Також в Google запевнили, що співробітникам заборонено розшифровувати розмови на тлі команд і інші сторонні звуки.

Компанія також підтвердила факт витоку. У коментарі йдеться, що її допустив один із фахівців з мови. «Проводиться розслідування, ми вживемо заходів. Ми проводимо повне вивчення наших процедур безпеки для неможливості повторення подібного», — запевнили в Google.