"Аполлон 17" був останньою пілотованою місією на Місяць / Flickr/GPA Photo Archive

Астронавт Гаррісон Шмітт був одним з останніх людей, які побували на поверхні Місяця. І як виявилося, у нього була алергічна реакція на місячний пил. Його досвід повинен стати застереженням для майбутніх відвідувачів космічного тіла.

Як пише Newsweek, минулого місяця Шмітт виступав у Цюриху на Starmus Festival, пригадуючи свій досвід польоту на Місяць. 84-річний астронавт, який був у складі команди «Аполлона 17», приземлився на поверхні природного супутника Землі 11 грудня 1972 року. Шмітт був геологом. Його робота полягала у зборі зразків порід на Місяці, зокрема троктоліту 76525, який у NASA називали «без сумніву найцікавішим».

Читайте такожThe Guardian: Людство «рветься» назад на Місяць, але навіщо?

Відео дня

Пил осів на скафандрі, на черевиках й інструментах Шмітта, а також його колеги Юджина Сернана. Коли астронавт зняв шолом, він почав почуватися перевантаженим. На фестивалі він розповів аудиторії про свій неприємний досвід з місячним пилом.

«Вперше, коли я вдихнув пил, у мене почалася алергічна реакція. Ніс всередині набряк, голос через це змінився. Але поступово в мене все минуло. На четвертий раз я вже нічого такого й не помітив», - розповів астронавт.

«Коли хірург місії взяв скафандри з командного модуля «Аполлона 17» після того, як ми приземлилися, у нього була така реакція, що йому довелося зупинити свою роботу», - додав він.

Читайте такожBusiness Insider: Програма «Аполлон» створила 5 технологій, якими сьогодні користуються всі

Шмітт переконаний, що потрібно краще дослідити те, як люди реагують на місячний пил. Нещодавно NASA оголосило, що перша пілотована місія на Місяць з часів «Аполлона» була скасована. Космічна агенція сподівається відправити астронавтів на супутник до 2024 року.