Мільярди років тому на Марсі йшли дощі / фото esa.int

Клімат на Марсі 3-4 мільярди років тому був досить теплим. Тож на червоній планеті йшли дощі й текли ріки, перш ніж умови на його поверхні стали настільки холодними, що планета замерзла.

Існування стародавніх мереж долин, а також підземних озер вказує на те, що на поверхні Марсу в минулому було багато рідкої води, — пише Newsweek. Однак, вчені до цього часу не могли погодитися щодо точного характеру клімату на планеті: був він теплим і вологим чи холодним і крижаним.

Читайте такожThe Guardian: Людство не врятується на Марсі від бід на Землі

Відео дня

Але тепер відкриття, представлені на конференції Goldschmidt Geochemistry в Барселоні, проливають нове світло на стародавній клімат Марсу. Зокрема, йдеться про те, що на сусідній планеті в досить тривалий період часу спостерігалися шторми й потоки води, перш ніж рідина на поверхні замерзла.

«Ми знаємо, що були періоди, коли поверхня Марсу замерзала. Ми знаємо, що були й часи, коли вода там вільно текла. Але ми не знали, коли саме були ці періоди й наскільки тривалими вони були», - сказала автор дослідження Бріоні Хорган.

Для кращого розуміння стародавнього клімату Марсу Хорган разом з колегами порівняли дані про закономірності покладів марсіанських мінералів з інформацією про регіони на Землі, які вважаються подібними до марсіанських. Ці дані були зібрані космічними апаратами й марсоходами NASA.

«Ми ніколи не відправляли автоматизовані місії в регіони Марсу, в яких можна було б знайти найдревніші скелі. Тому нам довелося використати пов’язану із Землею науку, щоб зрозуміти геологічну хімію того, що могло статися на сусідній планеті», - пояснила Хорган.

Читайте такожВчені вигадали, як зробити Марс придатним для вирощування рослин

Вона пояснила, що вчені дослідили, як клімат може вплинути на закономірності в покладах мінералів. І ці знання застосували до Марса.

«На Землі ми знаходимо поклади кварцу в льодовиках, що притаманно для талої води. На Марсі ж ми теж можемо знайти такі поклади кварцу в молодих регіонах. Але ми також бачимо і старші райони, де ґрунти подібні до тих теплих земних регіонів. Це штовхає нас до висновків, що на Марсі 3-4 мільярди років тому спостерігався повільний перехід від тепла до холоду з періодами замерзання і розтавання», - сказала Хорган.