Американські вчені успішно розвивають процесори на вуглецевих нанотрубках / Ілюстрація REUTERS

Американські вчені створили 16-бітний мікропроцесор, заснований на вуглецевих нанотрубках.

Як повідомляє N+1, розробники продемонстрували працездатність процесора, запустивши на ньому всі типи інструкцій архітектури RISC-V і виконавши програму, що виводить слова «Hello, World!». Стаття про досягнення опублікована у виданні Nature.

Читайте такожSamsung створила новий процесор для своїх смартфонів

Відео дня

Зазначається, що вуглецеві нанотрубки вважаються одним із найбільш перспективних матеріалів для електроніки майбутнього. На сьогодні основний спосіб підвищення ефективності процесорів полягає в мініатюризації техпроцесу їх виробництва. Але з кожним роком мініатюризація стає все більш складною і менш вигідною, що змушує вчених шукати інші матеріали.

На основі нанотрубок створюють транзистори, що перевершують кремнієві, хоча їх виробництво залишається дуже складним. У 2013 році вчені Стенфордського університету під керівництвом Макса Шулакера (Max Shulaker) створили перший мікропроцесор з транзисторами на вуглецевих нанотрубках. Попри всю його важливість, процесор містив всього 178 транзисторів і мав вкрай обмежені можливості.

У новій роботі група Макса Шулакера з Массачусетського технологічного університету змогла вирішити частину виробничих проблем нової технології, і створила повноцінний процесор, що містить 14702 транзистори.

Новий чіп заснований на відкритій архітектурі RISC-V. Автори продемонстрували працездатність чіпа, виконавши всю 31 інструкцію з набору команд RV32E. Крім того, вони написали програму, що дозволяє процесору виводити слова «Hello, world! I am RV16XNano, made from CNTs»:

Раніше повідомлялося, що вчені створили комп'ютерний чіп, здатний запам'ятовувати і забувати, як люди