Комп'ютерний чіп повторює поведінку нейронів у людському мозку / RMIT UNIVERSITY

Хіба існує кращий спосіб збудувати розумніший комп’ютерний чіп, ніж повторити найкращий природний комп’ютер, яким став людський мозок? Здатність зберігати, видаляти й обробляти інформацію критично важлива для обчислювальної техніки. А мозок робить це надзвичайно ефективно.

«Наш новий електронний чіп використовує світло, щоб створювати й модифікувати спогади. Це наближає нас до появи штучного інтелекту, який зможе повторити довершеність людського мозку», - пише на сторінках Newsweek Саміт Валія з Мельбурнського королівського технологічного університету.

Читайте такожКомпанія Маска вперше представила технологію імплантації в мозок ниток для "читання думок" (відео)

Відео дня

Щоб створити такий чіп австралійські вчені черпали натхнення з нової техніки під назвою «ортогенетика». Створений пристрій повністю повторює те, як клітини мозку запам’ятовують і забувають інформацію. Ортогенетика передбачає використання світла для управління клітинами в живих тканинах, зазвичай нейронами. Цей напрям сучасної науки допоміг зануритися в систему електричних розрядів людського тіла з надзвичайною точністю. Для цього світло використовувалося для того, щоб вмикати й вимикати нейрони. Як саме австралійські вчені змогли скористатися цією технікою в розробці комп'ютерного чіпа?

Автор пояснює, що нейронні зв’язки з’являються у мозку через електричні імпульси. Коли невеликий енергетичний спалах досягає певного порогу вольтажу, нейрони сполучаються. В цей момент починає формуватися пам’ять. Новий австралійський чіп робить теж саме, але з використанням електроніки.

Читайте такожВ Intel випустили найменший у світі квантовий процесор

Він заснований на надзвичайно тонкому матеріалі, який змінює електричний опір, реагуючи на різні світлові хвилі. Це дозволяє матеріалу повторювати роботу нейронів в процесі збереження і видалення інформації в мозку

«Це означає, що ми можемо симулювати внутрішню роботу мозку, просто спрямовуючи різні кольори на наш чіп. Ми вже продемонстрували, що чіп може виконувати базові операції з інформацією включно з простими логічними операціями, в ході яких кілька ввідних даних можуть бути поєднанні для генерації певного висновку. Це ще одне поле функціонування мозку», - пояснив автор.