Свині допоможуть медикам лікувати людей з опіками / Ілюстрація REUTERS

У штаті Массачусетс (США) лікарі вперше успішно застосували тканини шкіри генно модифікованої свині для тимчасового закриття опікової рани.

Читайте такожУ Японії вчені оживили мертвий мозок миші

Як повідомляється на сайті Багатопрофільної клініки Массачусетса, де відбувся експеримент, зараз для закриття глибоких опікових ран використовують так званий аллотрансплантат, який одержують зі шкіри мертвих людей. Така «латка» ставиться пацієнту тимчасово, дозволяючи стабілізувати його стан, поки для пересадки не буде готова його власна тканина.

Відео дня

Шкіра з тіл мертвих донорів, як і інші подібні трансплантати, завжди є дефіцитним і дорогим матеріалом. У зв'язку з цим вчені працюють над альтернативними трансплантатами, які можна отримати зі шкіри генно модифікованих тварин. Генні зміни необхідні, щоб шкіра тварини не викликала в людському організмі запалення і відторгнення.

Перший пацієнт отримав дуже невелику ділянку для пересадки шкіри свині – усього 5 на 5 сантиметрів. Більшу частину рани закрили традиційним методом – шкірою мертвого донора. Пацієнт прожив з трансплантатами 5 днів, після чого йому пересадили його власну шкіру зі стегна. Рана затягнулася успішно, і незабаром хворий видужає і повернеться до роботи.

Раніше вчені Гарвардського університету розробили метод отримання органоїдів, пронизаних електронними датчиками для моніторингу за поведінкою окремих клітин. Це досягнення допоможе в розробці технологій вирощування штучних органів.