Робот може маневрувати як на самій крижаній поверхні супутника, так і під нею / antarctica.gov.au

Австралійська антарктична служба (AAD) розпочала польові випробування робота NASA, призначеного для досліджень на Європі – супутнику Юпітера – під льодом в ході космічної місії Europa Clipper, яку планують запустити не пізніше 2025 року.

Про це повідомляє прес-служба AAD.

Читайте такожВчені звузили коло екзопланет, на яких можуть жити інопланетяниРобот являє собою два колеса, з'єднані віссю довжиною близько метра. Завдяки тому, що ці колеса можуть обертатися незалежно один від одного, він може успішно маневрувати як на самій крижаній поверхні супутника, так і під нею.

Відео дня

За словами співробітника Лабораторії реактивного руху NASA Енді Кльоша, спосіб пересування робота унікальний.

«Машина буде використовувати власну плавучість, щоб залишатися притиснутим до внутрішньої сторони льоду, а пересуватися за допомогою коліс. Також наш робот зможе протягом довгого часу залишатися на одному місці, без енерговитрат, подібно дрейфуючому підводному човну», – пояснив Кльош.

Правда, інженери поки не придумали, як доставити робота під лід, адже на Європі для цього доведеться пробурити свердловину довжиною близько 10-20 кілометрів.

Як відомо, сліди солоного океану на Європі знайшла попередня місія NASA – Galileo, яку відправили до Юпітера в кінці 1990-х років.

Раніше УНІАН повідомляв, що астрономи помітили зірку, яка дуже швидко «тікає» з Чумацького Шляху.