REUTERS

Крокодили бродили по Землі впродовж майже 100 мільйонів років. І однією з головних причин надзвичайної довговічної виду виявилася унікальна репродуктивна біологія й навички практичного виховання потомства. Ці якості можуть допомогти крокодилам знову адаптуватися до зміни клімату.

Як пише Newsweek, про це свідчать результати нового дослідження. З часів своєї появи крокодили пережили два масових вимирання: одне 66 мільйонів років тому через потужний удар астероїда, в наслідок якого були знищені динозаври, а інше – 33 мільйони років тому, причиною якого став занепад життя в океанах.

Читайте такожВчені помітили ознаки початку нового глобального вимирання на Землі

Відео дня

Більше того, крокодили – останній уцілілий вид з групи архозаврів, які колись жили на всіх континентах продовж більш ніж 200 мільйонів років. Раніше дослідники виділяли кілька факторів включно зі здатністю місяцями обходитися без їжі або входити в стан «анабіозу» в дуже холодну зиму. Ці здібності могли зробити вагомий внесок в еволюційний успіх цих хижаків. Однак, існує ще багато невідомих прийомів, які дозволили крокодилам так довго виживати.

Автори нового дослідження на чолі з Ребеккою Лакін з Університету Бата у Великій Британії досліджували кілька сфер біології крокодилів, аналізуючи 20 різних видів з різних куточків світу. Це пролило нове світло на їхню здатність адаптуватися.

«Ми хотіли дослідити зв’язок між широтою й розміром крокодилів. Цей зв’язок був добре досліджений у теплокровних тварин з 1820 років. Але у випадку холоднокровних істот справа не така очевидна. Серед ссавців і птахів особини стають більшими ближче до екватора. Але така закономірність не простежується в амфібій, ящірок і черепах. Як не дивно, але ніхто не досліджував крокодилів у цьому питанні. Тому це була головна мета нашого дослідження», - сказала Лакін.

Читайте такожВчені з'ясували силу укусу тиранозавра

Вона додала, що її команда також хотіла дослідити зв’язок між біологією крокодилів (розмір тіла, яєць, розмір потомства тощо) і їхнім середовищем (широта проживання, інкубаційна температура тощо).

«Це допомогло нам заповнити цікаві прогалини у знаннях про еволюцію крокодилів. А також про те, як вони реагують на зміни клімату», - додала вчений.

Дослідники зробили кілька ключових відкриттів. По-перше, менші види крокодилів схильні жити в широтах ближче до екватора, а більші – у більш вищих широтах. Така ж закономірність спостерігається і в розмірах знайдених скам’янілих решток цих істот. По-друге, закономірності між кількістю і розміром яєць не спостерігається. За словами вчених, це цікавий факт. Оскільки зазвичай такий зв’язок є через обмежені можливості самки. І нарешті, вчені не знайшли зв’язку між широтою проживання й інкубаційною температурою для яєць крокодилів.

Читайте такожВчені виявили, що 300 мільйонів років тому тварини вже вміли бути батьками

«У черепах ідеальна інкубаційна температура для яєць корелюється з місцем на планеті, де види живуть. Це робить їх уразливими до кліматичних змін. Якщо річна температура в місці проживання черепах змінюється, яйця можуть померти. Але крокодили невразливі до таких ефектів. Невеликі зміни температур не вплинуть на них так само жорстко, як на черепах», - сказала Лакін.

Вона додала, що крокодили живуть на Землі сотні мільйонів років. І вони пережили найгірші умови на планеті включно з подіями, які призвели до вимирання динозаврів. Це може бути результатом батьківських навичок цих тварин. Вони будують гнізда в ідеальних місцях, захищають свої яйця, допомагають дитинчатам зростати й навіть годують новонароджених. Це може теж пояснити, як виду вдалося так довго виживати.