Ілюстрація / REUTERS

Деякі штами вірусу SARS-CoV-2 здатні вижити при температурі 60 градусів за Цельсієм впродовж години. Щоб його вбити в лабораторних умовах, команда дослідників була змушена підняти температуру до 92 градусів і підтримувати її 15 хвилин.

Про це пише Newsweek з посиланням на результати дослідження, яке наразі перебуває на етапі перевірки експертами.

Читайте такожУ Бразилії після смертей пацієнтів припинили випробування з лікування COVID-19 високими дозами хлорохіну

Відео дня

Команда вчених з кафедри нових вірусних захворювань Університету Екс-Марсель у Франції на чолі з Борисом Пасторіно перевіряли, яке нагрівання й хімічні умови потрібні для того, щоб зробити збудника COVID-19 неактивним. Це було потрібно для перевірки ризиків, з якими працівники лабораторій мають справу, коли регулярно контактують з SARS-CoV-2. Вони зауважили, що різні віруси вимагають різних процедур для деактивації, які необхідно проводити для проведення експериментів над ними. Для випадків геморагічної гарячки Центр контролю й профілактики захворювань радить використовувати миючий засіб X-100 і тримати зразок під температурою 60 градусів за Цельсієм впродовж години.

"Оскільки SARS-CoV-2 виявляли в крові, зразки потрібно деактивувати перед тим, як проводили серологічний аналіз", - пояснили французькі вчені, додавши, що до цього часу найкращого методу це зробити ніхто не встановив.

В ході дослідження клітини нирки африканської зеленої мавпи заразили коронавірусом. Після цього дослідники створили два різних набори умов: "чистий", який повторював лабораторну стерильність, і "брудний", який відповідає реальному середовищу, в якому збирають зразки. Після цього команда провела 10 різних експериментів, використовуючи різні процедури, щоб вбити вірус. Серед них було нагрівання і застосування хімічних речовин.

Читайте такожThe Guardian: Вчені з'ясували, чому коронавірус такий заразний

В результаті, виявилося, що коронавірус вмирає лише якщо 15 хвилин перебуває під температурою 92 градуси за Цельсієм. Також вчені розміщували його під температуру 60 градусів на годину і 56 градусів на півгодини. За обох умов вони спостерігали "значне скорочення заразності" вірусу. Однак, він все одно лишався активним.

"Ці результати співпадають з висновками досліджень вірусів SARS-CoV і MERS-CoV", - зауважили вчені.